Φυσικές επιστήμες 19-20

Ευρετήριο Άρθρου

Αγαπητοί γονείς κι αγαπητά παιδιά. 

Αν και το σχολείο επαναλειτούργησε, εντούτοις θα επιδιώξω να συνεχίσουμε να έχουμε επικοινωνία μέσω της Ιστοσελίδας τους σχολείου διότι θεωρώ ότι προσφέρει στα παιδιά πολλαπλά οφέλη.  

Στην παρούσα ιστοσελίδα μπορείτε να βρείτε υλικό σχετικό με τις Φυσικές Επιστήμες. Σκοπός του υλικού αυτού είναι τα παιδιά να περνούν δημιουργικά το χρόνο τους μέσα από διάφορες δραστηριότητες που σχετίζονται με τις Φυσικές Επιστήμες.

Πάνω και δεξιά, όπως βλέπετε την κεντρική σελίδα του Μαθήματος, υπάρχει ένας πίνακας που αναγράφει Δραστηριότητες Α΄ - Στ΄ τάξεων. Στην κάθε τάξη θα μπορεί κάποιος να βρει συμπληρωμένες τις Δραστηριότητες του Βιβλίου που γίνονται στο σχολείο (και με τις 2 ομάδες). Έτσι τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να ανατρέξουν σε αυτά, να ελέγξουν εάν τα έχουν συμπληρωμένα κι όπου χρειάζεται να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές.    

Τέλος, εάν θέλετε να μου στείλετε σχόλια ή εισηγήσεις, ώστε η αλληλεπίδρασή μας μέσω της ιστοσελίδας να είναι πιο αποτελεσματικής, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στο viber.

Καλή συνέχεια σε όλους. 


ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ


Πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε Διδακτικό και Υποστηρικτικό Υλικό 
που προτείνεται από την Ομάδα Εργασίας των Φυσικών Επιστημών του ΥΠΠΑΝ για παιδαγωγική στήριξη των μαθητών / μαθητριών αυτήν την ιδιαίτερη περίοδο. 
Διδακτικό Υλικό (Παρουσιάσεις και Φύλλα Εργασίας)



Πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο μεταφέρεστε στην ιστοσελίδα της ΕΝΩΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΥΠΡΟΥ όπου μπορείτε να βρείτε την εξεταστέα Ύλη της Ολυμπιάδας Επιστήμης Δημοτικών Σχολείων για τη σχολική χρονιά 2018-2019, καθώς επίσης θέματα και λύσεις Ολυμπιάδων Επιστήμης παλαιότερων ετών. 

Ολυμπιάδα Επιστήμης Δημοτικών Σχολείων



Πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε πειράματα Φυσικής για παιδιά. Αποτελεί μια συλλογή με εκπαιδευτικές δραστηριότητες φυσικών επιστημών που βασίζονται στο παιχνίδι και στη διερεύνηση. Οι δραστηριότητες έχουν αναπτυχθεί στα πλαίσια του έργου Ρri-Sci-Net για να τις χρησιμοποιήσουν ελεύθερα οι δάσκαλοι σε όλη την Ευρώπη. 

Πειράματα Φυσικής για παιδιά του Δημοτικού


Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.



ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Α' ΤΑΞΗΣ



Δευτέρα 23/03/2020

Δραστηριότητα 1:


Επιτραπέζιο παιχνίδι με κάρτες για ζωντανά και μη ζωντανά

Τα παιδιά με τη βοήθεια ενός ενήλικα θα φτιάξουν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι κι ακολούθως όλοι μαζί θα παίξουν το επιτραπέζιο παιχνίδι. Για να φτιαχτεί το επιτραπέζιο παιχνίδι πρέπει να τυπωθούν οι εικόνες (κατασκευές Α και Β) ή μπορείτε να κάνετε παρόμοιες ζωγραφιές σε καρτέλες.

Σκοπός του παιχνιδιού είναι τα παιδιά να διατυπώνουν παρατηρήσεις για διάφορες ιδιότητες των ζωντανών οργανισμών, οι οποίες τους διακρίνουν από τα μη ζωντανά σώματα. 

Σχετική Θεωρία (Λίγα λόγια για τα ζωντανά και μη ζωντανά)

Όλα τα ζώα και τα φυτά είναι ζωντανά (ή έμβια όντα).

Όλα τα ζωντανά έχουν το σύνολο των επτά παρακάτω χαρακτηριστικών:

  • Θρέψη : Όλα τα ζωντανά πρέπει να λαμβάνουν ουσίες από το περιβάλλον για ενέργεια, για να αναπτυχθούν και να παραμείνουν υγιή.
  • Κίνηση: Όλα τα ζωντανά έχουν εσωτερική κυκλοφορία, πράγμα που σημαίνει ότι ουσίες κινούνται από ένα μέρος του σώματός τους σε άλλο. Τα ζώα μπορούν και μετακινούνται από τόπο σε τόπο ενώ και τα φυτά κινούν τα φύλλα τους προς το φως.
  • Αναπνοή: Όλα τα ζωντανά ανταλλάζουν αέρια με το περιβάλλον τους. Π.χ. τα ζώα και τα φυτά εισπνέουν οξυγόνο και εκπνέουν διοξείδιο του άνθρακα.
  • Απέκκριση: Η απέκκριση είναι η απομάκρυνση των αποβλήτων από το σώμα.
  • Ανάπτυξη: Είναι η διαδικασία εξέλιξης και ωρίμανσης ενός οργανισμού, ώσπου να ολοκληρωθεί ο κύκλος ζωής του. Τα ζώα αναπτύσσονται ωσότου πάρουν την τελική μορφή τους, ενώ τα φυτά σε όλη τους τη ζωή.
  • Ερεθιστικότητα: Τα ζωντανά αντιδρούν σε διάφορα ερεθίσματα του περιβάλλοντος. Αντιδρούν στην αφή, το φως, τη θερμότητα, το κρύο και τον ήχο.
  • Αναπαραγωγή: Όλα τα ζωντανά δημιουργούν απογόνους. Οι άνθρωποι γεννούν μωρά, οι γάτες γεννούν γατάκια και τα περιστέρια γεννούν τα αβγά. Τα φυτά, επίσης, αναπαράγονται. Πολλά φυτά παράγουν σπόρους που μπορούν να βλαστήσουν και να αναπτυχθούν σε νέα φυτά.

Ορισμένα μη ζωντανά έχουν ένα ή δύο από τα επτά χαρακτηριστικά των ζωντανών. Για παράδειγμα, μηχανήματα, όπως τα πλυντήρια, μπορούν να κινηθούν. Το αυτοκίνητο πρέπει να τροφοδοτείται με βενζίνη, προκειμένου να κινείται. Οι κρύσταλλοι πάγου που σχηματίζονται σε ένα παράθυρο, μεγαλώνουν, αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες.

Για να κατατάξουμε, όμως, ένα σώμα στην κατηγορία των ζωντανών, θα πρέπει αυτό να έχει όλα τα χαρακτηριστικά των ζωντανών, δηλαδή και τα 7 χαρακτηριστικά που περιγράψαμε πιο πάνω.

Οδηγίες κατασκευής και Κανόνες για το Επιτραπέζιο παιχνίδι με κάρτες για ζωντανά και μη ζωντανά

Υλικά και εργαλεία: ψαλίδι, Καρφί τύπου πεταλούδας, συνδετηράκι και Σχοινάκι γραφείου.

 

Στάδια Κατασκευής:

Στάδιο 1

Κόβουμε το τετράγωνο γύρω από τη διακεκομμένη γραμμή (κατασκευή Α) και στη μέση τρυπούμε με ένα μυτερό ξυλάκι βγάζοντας μια μικρή τρυπούλα. 

2
                                                            (κατασκευή Α)

Στάδιο 2

Στερεώνουμε ένα συνδετηράκι με τη βοήθεια μιας πεταλούδας κι ακολούθως τα στερεώνουμε στο κέντρο της κατασεκυής Α όπως φαίνεται στις παρακάτω  φωτογραφίες:

                       3              4

Οι παίχτες γυρίζοντας με το ένα δάκτυλο το συνδετηράκι και θα κάνει κυκλική κίνηση.

Στάδιο 3

Κόβουμε τα τετραγωνάκια (τις διακεκομμένες γραμμές - κατασκευή Β)

    1a          1b 



 1c       1d
                                                                            (Κατασκευή Β)

Τώρα είμαστε έτοιμοι να παίξουν το παιχνίδι.

Στάδιο 4

Πίσω από την κάθε εικόνα αναγράφεται αν απεικονίζει ζωντανό ή μη ζωντανό σώμα.  

Κανόνες Παιχνιδιού:

  • Τοποθετούμε τις 20 εικόνες (κατασκευή Β) πάνω σε ένα τραπέζι από τη μεριά των πολύχρωμων εικόνων.
  • Ξεκινούμε με τη σειρά να γυρίζουμε το συνδετηράκι που βρίσκεται στο τετράγωνο (κατασκευή Α).
  • Αν το συνδετηράκι δείξει «ζωντανά», διαλέγουμε μια εικόνα που απεικονίζει ένα ζωντανό σώμα.
  • Αν το συνδετηράκι δείξει «μη ζωντανά», διαλέγουμε μια εικόνα που απεικονίζει ένα μη ζωντανό σώμα.
  • Κάθε φορά, ελέγχουμε αν η επιλογή μας είναι ορθή γυρίζοντας την κάρτα και διαβάζοντας την ένδειξη που αναγράφεται στο πίσω μέρος.
  • Αν η επιλογή μας είναι ορθή τότε κρατάμε την κάρτα.
  • Το παιχνίδι φτάνει στο τέλος του όταν τελειώσουν οι κάρτες.
  • Νικητής του παιχνιδιού θα αναδειχθεί ο παίχτης που θα έχει στην κατοχή του τις περισσότερες κάρτες.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Δευτέρα 30/03/2020


Δραστηριότητα 2

Αειθαλή και Φυλλοβόλα Φυτά 

Σχετική Θεωρία (Λίγα λόγια για τα Αειθαλή και Φυλλοβόλα Φυτά)

 Τα φυτά, ως προς την διάρκεια ζωής τους, χωρίζονται σε μονοετή και πολυετή. Τα πολυετή φυτά ζουν αρκετά χρόνια και μπορεί να ανθίζουν κάθε χρόνο ή μόνο μια φορά.

Τα πολυετή φυτά χωρίζονται σε αειθαλή και φυλλοβόλα. Αειθαλή η αείφυλλα ονομάζονται τα φυτά που διατηρούν τα φύλλα τους όλο το χρόνο. Τα αειθαλή φυτά ρίχνουν και αυτά τα φύλλα τους γιατί πρέπει να αλλάζουν φύλλωμα, όμως αυτό δεν μπορούμε εύκολα να το καταλάβουμε γιατί τα φύλλα τους δεν πέφτουν όλα μαζικά, επειδή στη θέση αυτών που έπεσαν, φυτρώνουν πολύ γρήγορα καινούργια φύλλα. Αειθαλή δέντρα είναι το κυπαρίσσι, η ακακία Κωνσταντινουπόλεως, ο ευκάλυπτος, η μανόλια, ο πεύκος κτλ.

Φυλλοβόλα ονομάζονται τα φυτά που τον χειμώνα ρίχνουν σχεδόν όλα τα φύλλα τους και τα εμφανίζουν ξανά στις αρχές της άνοιξης. Φυλλοβόλα είναι η ιπποκαστανιά, η ιτιά, οι λεύκη, η αμυγδαλιά κτλ.

Σκοπός της Δραστηριότητας είναι τα παιδιά να ταξινομούν τα φυτά σε φυλλοβόλα και αειθαλή με βάση τις παρατηρήσεις για το φύλλωμά τους σε διάφορες εποχές του χρόνου.

Εργασίες

1. Αντιστοιχίστε τις φωτογραφίες του κάθε δέντρου με τη σωστή εποχή.

1d

1e

2. Συμπληρώστε τα κενά με το όνομα του κάθε δέντρου στη σωστή πρόταση παρατηρώντας τις παραπάνω εικόνες.

Τα δέντρα που ρίχνουν τα φύλλα τους τον χειμώνα είναι:

………..………………...….,  ………….………………………, ………………………….  .

Τα δέντρα που  δεν ρίχνουν τα φύλλα τους τον χειμώνα είναι:

………..…………..….,  ………….……………..………, ……………………………..…….,

……………….……………

3.  Διαλέξτε και κυκλώστε τη σωστή λέξη.

Τα δέντρα που ρίχνουν τα φύλλα τους τον χειμώνα ονομάζονται:

φυλλοβόλα   /   αειθαλή.

Τα δέντρα που  δεν ρίχνουν τα φύλλα τους το χειμώνα ονομάζονται:

φυλλοβόλα   /   αειθαλή.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

Δευτέρα 06/04/2020


Δραστηριότητα 3


Ομάδες ζώων: Θηλαστικά, Πτηνά και Ψάρια

 
Σχετική Θεωρία (Λίγα λόγια για τα Θηλαστικά, Πτηνά και Ψάρια)

 
Ομάδες ζώων

Τα σπονδυλωτά ζώα χωρίζονται σε πέντε ομάδες. Στα πλαίσια του μαθήματος θα μελετήσουμε τις τρεις πιο κάτω ομάδες:


1. Θηλαστικά

Στα θηλαστικά ανήκουν όσα ζώα θηλάζουν τα μικρά τους κατά τα πρώτα στάδια της ζωής τους. Ο βασικός τύπος σώματος είναι τετράποδο ζώο της ξηράς, αλλά μερικά θηλαστικά έχουν προσαρμοστεί να ζουν στη θάλασσα, στον αέρα, στα δέντρα ή να στέκονται στα δύο πόδια. Οι φάλαινες, οι φώκιες, τα δελφίνια και οι νυχτερίδες είναι θηλαστικά. Ένα χαρακτηριστικό που διακρίνει τα θηλαστικά από τα άλλα ζώα είναι η ύπαρξη τριχώματος. Όλα τα θηλαστικά, σε κάποια φάση της ζωής τους έχουν τρίχωμα. Ακόμα και το δελφίνι, γεννιέται με μουστάκια στο άνω σαγόνι, τα οποία πέφτουν σύντομα μετά τη γέννηση.


2. Πτηνά

Κύριο χαρακτηριστικό των πτηνών είναι οι φτερούγες τους και τα φτερά που καλύπτουν το σώμα τους. Τα φτερά σχηματίζουν ένα είδος μόνωσης από τις ατμοσφαιρικές συνθήκες. Τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, τα πτηνά αντικαθιστούν το φτέρωμά τους με νέο. Ένα άλλο κύριο χαρακτηριστικό τους είναι το ράμφος. Χρησιμοποιείται για τη συλλογή ή σύλληψη της τροφής, την τακτοποίηση των φτερών, την εξόντωση παρασίτων που τυχόν ζουν σε αυτά, τη συλλογή, μεταφορά και τοποθέτηση του υλικού της φωλιάς, την άμυνα απέναντι σε εχθρούς κτλ.. Η μορφή του ράμφους είναι ανάλογη με το είδος της τροφής με την οποία τρέφεται το πτηνό. Τα πτηνά είναι ζώα, που στη συντριπτική πλειονότητά τους μπορούν να πετούν, αλλά κάποια πτηνά, όπως η στρουθοκάμηλος και το παγώνι, έχουν χάσει την ικανότητα να πετούν. Τα πτηνά γεννούν αυγά με σκληρό κέλυφος, τα οποία κλωσούν. Οι νεοσσοί αρχικά δεν πετούν και καλύπτονται μόνο με μαλακά πούπουλα. Τα πτηνά επιβλέπουν και προφυλάσσουν τους νεοσσούς, ώσπου να αποκτήσουν φτερά.

 
3. Ψάρια

Τα ψάρια ζουν αποκλειστικά στο νερό και έχουν λέπια, πτερύγια και βράγχια. Χρειάζονται απαραίτητα οξυγόνο για να ζήσουν, το οποίο απορροφούν με τα βράγχια τους καθώς φιλτράρουν το νερό. Τα σχήματα που απαντώνται στα ψάρια οφείλονται κυρίως στο περιβάλλον και στον τρόπο που ζουν. Όλα σχεδόν τα ψάρια γεννούν αυγά, ενώ κάποια κρατούν τα αυγά μέσα στο στόμα τους, ώσπου να εκκολαφθούν.

 
Σκοπός της Δραστηριότητας είναι τα παιδιά να ταξινομούν ζώα σε  θηλαστικά, πτηνά και ψάρια, με βάση κοινά γνωρίσματα των ειδών της κάθε κατηγορίας


 
Εργασίες


1. Πώς ξεχωρίζουμε τα θηλαστικά, τα πτηνά και τα ψάρια;

05 04 01


05 04 02


05 04 03

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Δευτέρα 27/04/2020

Δραστηριότητα 4:


Ομάδες Ζώων: Θηλαστικά, Πουλιά και Ψάρια

Αυτή η Δραστηριότητα αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης κι απευθύνεται στο κομμάτι του Μαθήματος Σχεδιασμός & Τεχνολογία.  

Πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο θα εμφανιστεί η Δραστηριότητα 4, την οποία μπορείτε να τυπώσετε ή να ζωγραφίσετε σε άδεια κόλλα χαρτιού τα σχήματα και μετά να κάνετε την κατασκευή σας. 


Δραστηριότητα 4
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Δευτέρα 04/05/2020

Δραστηριότητα 5:


Φυσικό Περιβάλλον: Θέλουμε καθαρό το περιβάλλον μας

Αυτή η Δραστηριότητα αναφέρεται στο Φυσικό περιβάλλον και ειδικά στο πόσο σημαντικό είναι να διατηρείται καθαρό.  

Πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο θα εμφανιστεί η Δραστηριότητα 5, την οποία μπορείτε να τυπώσετε και να συμπληρώσετε ή να χρωματίσετε όπου χρειάζεται. Επίσης, μπορείτε να απαντήσετε στις ερωτήσεις σε άδεια κόλλα Α4 ή σε άδειες κόλλες τετραδίου. Επιπλέον, στις εργασίες όπου χρειάζεται μπορείτε να ζωγραφίσετε και να χρωματίσετε σε άδεια κόλλα χαρτιού παρόμοιες εικόνες και να τις χρωματίσετε.

Καλή διασκέδαση. 

Δραστηριότητα 5
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Δευτέρα 11/05/2020


Δραστηριότητα 6:


Φυσικό Περιβάλλον: Θέλουμε καθαρό το σχολείο μας


Αυτή η Δραστηριότητα αναφέρεται στο σχολικό περιβάλλον και ειδικά στο πόσο σημαντικό είναι να διατηρείται καθαρό.

Πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο θα εμφανιστεί η Δραστηριότητα 6, την οποία μπορείτε να τυπώσετε και να συμπληρώσετε ή να χρωματίσετε όπου χρειάζεται. Επίσης, μπορείτε να απαντήσετε στις ερωτήσεις σε άδεια κόλλα Α4 ή σε άδειες κόλλες τετραδίου. Επιπλέον, στις εργασίες όπου χρειάζεται μπορείτε να ζωγραφίσετε και να χρωματίσετε σε άδεια κόλλα χαρτιού παρόμοιες εικόνες και να τις χρωματίσετε.
Καλή διασκέδαση.

Δραστηριότητα 6
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Πέμπτη 04/06/2020

Εργασία 1ης εβδομάδας στην τάξη (και για τις 2 ομάδες μαθητών):

Ενότητα: Σώμα και Υγεία

Στην παρούσα ενότητα μιλήσαμε για το ανθρώπινο σώμα και συγκεκριμένα για τα διάφορα μέρη του ανθρώπινου σώματος. Επιπλέον, αναφερθήκαμε στις αισθήσεις και τα αισθητήρια όργανα του ανθρώπου.

Πιο κάτω βρίσκονται οι Δραστηριότητες του βιβλίου, οι οποίες έγιναν στο σχολείο.

Δραστηριότητες Βιβλίου
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Β' ΤΑΞΗΣ


Δευτέρα 23/03/2020


Δραστηριότητα 1: 


Ζωντανοί Οργανισμοί - Φυτά

Σχετική Θεωρία (Λίγα λόγια για τα Φυτά)

Τα περισσότερα φυτά παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, ενώ τα υπόλοιπα έχουν άλλες χρησιμότητες όπως φάρμακα, προϊόντα καθαρισμού, αρώματα, προϊόντα για την περιποίηση του σώματος κτλ. Επιπλέον, τα φυτά εμποδίζουν τη διάβρωση του εδάφους και καθαρίζουν τον ατμοσφαιρικό αέρα από το διοξείδιο του άνθρακα, ενώ συγχρόνως τον εμπλουτίζουν με οξυγόνο.

Σκοπός της Δραστηριότητας είναι τα παιδιά να εντοπίσουν και να αναφέρουν τις χρησιμότητες των φυτών.

Οδηγίες: Να συμπληρώσετε τον πιο κάτω Πίνακα όπως τα παραδείγματα:

Υλικό

Από ποιο φυτό προέρχεται;

Λεμονάδα

Λεμονιά

Ξύλινη καρέκλα

Ξύλινο κιόσκι

Άρωμα Χώρου

Ξύλινη Βιβλιοθήκη

Σπανακόπιτα

Κρασί

Ζιβανία

Φλούδες σταφυλιού

Τσάι

Τσάι

Τσάι

Δυόσμος

Μολύβι / Χαρτί

Βιβλία

Κάρβουνα

Χάπι βιταμίνης C

Βάρκες (καΐκια)

Οξυγόνο

Παρατηρώντας τον πιο πάνω Πίνακα ανάφερε σε τι μας χρησιμεύουν τα φυτά (κατέγραψε το πολύ 5 χρήσεις);

…………………………………………………………………………………………………..…………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..…………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..…………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..…………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..…………………………………………………………………………………………………..

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Δευτέρα 30/03/2020


Δραστηριότητα 2:

 

Φυσικό Περιβάλλον – Τι τρώνε τα ζώα;

 

Σχετική Θεωρία (Λίγα λόγια για τις διατροφικές συνήθειες των Ζώων)

Με βάση την τροφή τους, τα ζώα κατηγοριοποιούνται σε φυτοφάγα, σαρκοφάγα και παμφάγα.  Τα φυτοφάγα τρέφονται με φυτά ή/και φυτικά προϊόντα. 

Τα σαρκοφάγα ζώα τρέφονται με ζώα. 

Τα παμφάγα τρέφονται και με φυτά και με ζώα. 

Και στις τρεις κατηγορίες υπάρχουν ζώα όλων των μεγεθών. Το κουνούπι για παράδειγμα είναι ένα παράδειγμα σαρκοφάγου ζώου, όπως είναι και η τίγρη.  Η αφίδα είναι ένα μικρό φυτοφάγο ζώο και ο ελέφαντας ένα μεγάλο φυτοφάγο ζώο. Η μύγα είναι παμφάγο ζώο όπως και ο άνθρωπος.

Ανάλογα με το είδος της τροφής τους τα ζώα έχουν διαφορετικά δόντια που τα βοηθούν κυρίως στην κατανάλωση της:

Φυτοφάγα:

Έχουν σιαγόνα που τους επιτρέπει να συλλέγουν τα φυτά και να τα κόβουν.

Έχουν μυτερά μπροστινά δόντια (κοπτήρες) για να κόβουν χόρτα και φύλλα και επίπεδα πίσω δόντια για να τα αλέθουν.

Σαρκοφάγα:

Συνήθως έχουν μακριά, κοφτερά, γαμψά δόντια που τα βοηθούν να συλλαμβάνουν το θήραμα τους.

Το πεπτικό τους σύστημα δεν μπορεί να πάρει τις θρεπτικές ουσίες που βρίσκονται μέσα στα φυτά.

Ανάλογα με το θήραμά τους,  μπορούν να έχουν και σουβλερά νύχια, γαμψό ράμφος, δυνατή όραση κτλ.

Παμφάγα:

Λόγω του ότι άλλα παμφάγα ζώα εξελίχθηκαν από φυτοφάγα ζώα (π.χ. γουρούνι) και άλλα από σαρκοφάγα ζώα (π.χ. αλεπού), δεν υπάρχουν κοινά ανατομικά στοιχεία που τα χαρακτηρίζουν.  Το πεπτικό τους σύστημα μπορεί να επεξεργαστεί τόσο ζωικής όσο και φυτικής προέλευσης τροφές και να πάρει από αυτές θρεπτικές ουσίες. Σε αυτά τα ζώα συναντάμε δόντια όμοια με φυτοφάγου ζώου αλλά και σαρκοφάγου ζώου.

 

Σκοπός της Δραστηριότητας είναι τα παιδιά να συσχετίζουν τα δόντια του ζώου με το είδος της τροφής που προτιμάει.

Εργασίες:

1. Ποια ζώα ονομάζουμε σαρκοφάγα και πώς είναι τα δόντια τους;

………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………….

2. Ποια ζώα ονομάζουμε φυτοφάγα και πώς είναι τα δόντια τους;

………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………….

3. Ποια ζώα ονομάζουμε παμφάγα και πώς είναι τα δόντια τους;

………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………….

4. Παρατηρήστε τα δόντια σας σε ένα καθρεφτάκι.

Μήπως έχετε δόντια που μοιάζουν με αυτά των φυτοφάγων ζώων; …………………………….

Μήπως έχετε δόντια που μοιάζουν με αυτά των σαρκοφάγων ζώων; ………………………….

Ο άνθρωπος είναι φυτοφάγος, σαρκοφάγος ή παμφάγος;

………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………….

5. Η γάτα έχει πολύ μεγάλα δόντια που ονομάζονται κυνόδοντες. Ο σκίουρος έχει πολύ μεγάλα δόντια, που ονομάζονται κοπτήρες. Η γάτα και ο σκίουρος τρώνε διαφορετικά είδη τροφής.

Α. Για ποιο σκοπό χρησιμοποιεί η γάτα τους κυνόδοντες;

………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………….

Β. Για ποιο σκοπό χρησιμοποιεί ο σκίουρος τους κοπτήρες;

………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………….

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Δευτέρα 06/04/2020


Δραστηριότητα 3:


Ζωντανοί Οργανισμοί


Σχετική Θεωρία (Λίγα λόγια για τους Ζωντανούς Οργανισμούς)

Οι ζωντανοί οργανισμοί ή αλλιώς «έμβια», είναι τα όντα που έχουν ζωή. Για τα αντικείμενα που δεν έχουν ζωή χρησιμοποιείται ο όρος «άβια». Στα άβια κατατάσσονται και τα υλικά που προέρχονται από έμβια, όπως το μαλλί, τα κέρατα, το ξύλο κτλ. Αυτά αποτελούν νεκρά τμήματα ζωντανών οργανισμών και ανήκουν σε ειδική υποκατηγορία.


Οι ζωντανοί οργανισμοί (έμβια) εμφανίζουν τις εξής χαρακτηριστικές λειτουργίες:


1. Θρέψη : Όλα τα ζωντανά πρέπει να λαμβάνουν ουσίες από το περιβάλλον για ενέργεια, για να αναπτυχθούν και να παραμείνουν υγιή.

2. Κίνηση: Όλα τα ζωντανά έχουν εσωτερική κυκλοφορία, γεγονός που σημαίνει ότι ουσίες κινούνται από ένα μέρος του σώματός τους σε άλλο. Τα ζώα μπορούν και μετακινούνται από τόπο σε τόπο ενώ και τα φυτά κινούν τα φύλλα τους προς το φως

3. Αναπνοή: Όλα τα ζωντανά ανταλλάζουν αέρια με το περιβάλλον τους. Π.χ. τα ζώα και τα φυτά εισπνέουν οξυγόνο και εκπνέουν διοξείδιο του άνθρακα.

4. Απέκκριση: Η απέκκριση είναι η απομάκρυνση των αποβλήτων από το σώμα.

5. Ανάπτυξη: Είναι η διαδικασία εξέλιξης και ωρίμανσης ενός οργανισμού, ώσπου να ολοκληρωθεί ο κύκλος της  ζωής του. Τα ζώα αναπτύσσονται, ώσπου να πάρουν την τελική μορφή τους, ενώ τα φυτά σε όλη τους τη ζωή.

6. Ερεθιστικότητα: Τα ζωντανά αντιδρούν σε διάφορα ερεθίσματα του περιβάλλοντος. Αντιδρούν στην αφή, το φως, τη θερμότητα, το κρύο και τον ήχο.

7. Αναπαραγωγή: Όλα τα ζωντανά δημιουργούν απογόνους. Οι άνθρωποι γεννούν μωρά, οι γάτες γεννούν γατάκια και τα περιστέρια γεννούν αυγά. Τα φυτά παράγουν σπόρους που μπορούν να βλαστήσουν και να αναπτυχθούν σε νέα φυτά.


Σκοπός της Δραστηριότητας
είναι τα παιδιά να αναγνωρίζουν τους ζωντανούς οργανισμούς με αναφορά στα επτά κοινά τους χαρακτηριστικά.


Εργασίες:


1. Βάλτε σε κύκλο τους ζωντανούς οργανισμούς.

Β 05 04 01

Να δικαιολογείται την απάντησή σας;


2. Ποια είναι τα κοινά χαρακτηριστικά όλων των ζωντανών οργανισμών:

…………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..


3. Τοποθετούμε ένα σαλιγκάρι στον πάτο ενός άδειου δοχείου. Ακολούθως, προσθέτουμε νερό μέσα στο δοχείο.

(α) Περιγράψετε τη συμπεριφορά του σαλιγκαριού;

…………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..

(β) Γιατί το σαλιγκάρι έχει αυτήν τη συμπεριφορά;

…………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..

(γ) Συμπέρασμα: Όλοι οι ζωντανοί Οργανισμοί είναι απαραίτητο να …………………………. ώστε να συνεχίζουν να ζουν.    


______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Δευτέρα 27/04/2020

Δραστηριότητα 4:


Φυσικό περιβάλλον - Οφέλη του Δάσους

Η Δραστηριότητα αυτή αναφέρεται στα οφέλη του Δάσους για τους ανθρώπους και γενικά για το Περιβάλλον (Φυσικό και Τεχνητό).

Πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο θα εμφανιστεί η Δραστηριότητα 4, την οποία μπορείτε να τυπώσετε και να συμπληρώσετε ή μπορείτε να καταγράψετε τις απαντήσεις σας σε σελίδα χαρτιού Α4 ή σε σελίδα χαρτιού ενός τετραδίου κ.α.

Δραστηριότητα 4

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Δευτέρα 04/05/2020

Δραστηριότητα 5:


Σώμα και η Υγεία μας


Η Δραστηριότητα αυτή αναφέρεται στο Σώμα μας και ειδικά στις αισθήσεις και τα αισθητήρια όργανα του ανθρώπινου σώματος.

Πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο θα εμφανιστεί η Δραστηριότητα 5, την οποία μπορείτε να τυπώσετε και να συμπληρώσετε όπου χρειάζεται. Επίσης, μπορείτε να απαντήσετε στις ερωτήσεις σε άδεια κόλλα Α4 ή σε άδειες κόλλες τετραδίου. Επιπλέον, στις εργασίες όπου χρειάζεται μπορείτε να ζωγραφίσετε και να χρωματίσετε σε άδεια κόλλα χαρτιού παρόμοιες εικόνες κι ακολούθως να κάνετε τις εργασίες.

Καλή διασκέδαση.

Δραστηριότητα 5
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Δευτέρα 11/05/2020

Δραστηριότητα 6:


Σώμα και η Υγεία μας

Η Δραστηριότητα αυτή αναφέρεται στο Σώμα και συγκεκριμένα στις ανάγκες του ανθρώπου και στους Κανόνες Υγιεινής τους οποίους πρέπει να ακολουθεί.
Πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο θα εμφανιστεί η Δραστηριότητα 6, την οποία μπορείτε να τυπώσετε και να συμπληρώσετε όπου χρειάζεται. Επίσης, μπορείτε να απαντήσετε στις ερωτήσεις σε άδεια κόλλα Α4 ή σε άδειες κόλλες τετραδίου. Επιπλέον, στις εργασίες όπου χρειάζεται μπορείτε να ζωγραφίσετε και να χρωματίσετε σε άδεια κόλλα χαρτιού παρόμοιες εικόνες κι ακολούθως να κάνετε τις εργασίες.
Καλή διασκέδαση.

Δραστηριότητα 6
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Πέμπτη 04/06/2020

Εργασία 1ης εβδομάδας στην τάξη (και για τις 2 ομάδες μαθητών):

Ενότητα: Φως

Στην παρούσα ενότητα μιλήσαμε για το Φως και συγκεκριμένα για τα αυτόφωτα (πηγές φωτός)  και τα ετερόφωτα σώματα. Επιπλέον, μιλήσαμε για τη νύχτα και τη μέρα στη Γη, η οποία οφείλετε στην περιστροφή της Γης γύρω από τον νοητό άξονά της.   

Πιο κάτω βρίσκονται οι Δραστηριότητες του βιβλίου, οι οποίες έγιναν στο σχολείο.


Δραστηριότητες Βιβλίου

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Γ' ΤΑΞΗΣ


Δευτέρα 23/03/2020


Δραστηριότητα 1:
 


Ζωντανοί Οργανισμοί – Φυτά  (Ποιο είναι το πρώτο στάδιο ανάπτυξης των φυτών;)

Σχετική Θεωρία (Λίγα λόγια για τη Φύτρωση των Φυτών)

Κύκλος ζωής των φυτών

Ο κύκλος ζωής των φυτών αποτελεί μια συνεχή διαδικασία η οποία εξετάζεται με αφετηρία τη μελέτη των σπερμάτων.

Περιλαμβάνει τα πιο κάτω στάδια που διανύει ένα φυτό κατά τη διάρκεια της ζωής του: φύτρωση, ανάπτυξη, αναπαραγωγή, διασπορά, θάνατος.

(1) Φύτρωση

Η φύτρωση είναι το πρώτο στάδιο του κύκλου ζωής ενός φυτού, στη διάρκεια του οποίου εισέρχεται νερό στο σπέρμα.

Πρώτα αναπτύσσεται το ριζίδιο, το οποίο κατευθύνεται προς τα κάτω για να δημιουργηθούν οι ρίζες. Με τον τρόπο αυτό, στερεώνεται το σπέρμα και επιτρέπει την απορρόφηση του νερού και των ανόργανων αλάτων από το έδαφος.

Στη συνέχεια, αναπτύσσεται το βλαστίδιο, το οποίο κατευθύνεται προς τα πάνω. Σ’ αυτό το σημείο πιθανόν να διαφαίνονται πάνω από το έδαφος είτε τα φύλλα του σπέρματος (κοτυληδόνες) είτε τα πραγματικά φύλλα του φυτού. Αυτά αποκτούν πράσινο χρώμα και αρχίζουν να φωτοσυνθέτουν δηλαδή, να παράγουν τροφή για το φυτό.

Σκοπός της Δραστηριότητας είναι τα παιδιά αντιληφθούν ότι το πρώτο στάδιο ανάπτυξης ενός φυτού είναι η φύτρωση. Επιπλέον, τα παιδιά παρατηρώντας τις αλλαγές που παθαίνει ένα σπέρμα να περιγράφουν τι συμβαίνει κατά τη φύτρωση.

 

Οδηγίες: Τοποθέτησε σπέρματα πάνω σε βρεγμένο βαμβάκι για 2-3 μέρες;

Γράψε τις παρατηρήσεις σου και σχεδίασε το σπέρμα πιο κάτω (έπειτα από 2-3 μέρες). Σημείωσε στο σχέδιο πώς αλλάζει το σπέρμα.

Σχέδιο





Παρατηρήσεις:

…………………………………………………………………………………………………..…………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..…………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..…………………………………………………………………………………………………..


Ποιο είναι το πρώτο στάδιο ανάπτυξης των φυτών;

Το πρώτο στάδιο ανάπτυξης των φυτών είναι η  ……………… . Κατά τη ……………. , το σπέρμα ……………………………………………………………………………………… .


Πείραμα - Καλλιέργεια - Φύτρωση - Φωτογραφίες
           

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Δευτέρα 30/03/2020

 

Δραστηριότητα 2:

 

Ζωντανοί Οργανισμοί – Ζώα (Η σημασία των Ζώων)

 

Σχετική Θεωρία (Λίγα λόγια για τη σημασία των Ζώων)


Σημασία των ζώων

Τα ζώα χρησιμεύουν σε διάφορες πτυχές στη ζωή του ανθρώπου για παράδειγμα είναι σημαντικά στη διατροφή του. Επιπρόσθετα,  από τα ζώα παίρνουμε το μαλλί, το δέρμα, τα κέρατα, το κερί, το μετάξι, τα μαργαριτάρια. Είναι σύντροφοι, προστάτες, χρησιμεύουν στις μεταφορές, σε ιατρικά πειράματα και στην παρασκευή φαρμάκων. Η μέλισσα είναι ο βασικότερος επικονιαστής στη Φύση.  

Γενικά, όμως, η βιοποικιλότητα αποτελεί το θεμέλιο του φάσματος των αγαθών και υπηρεσιών που παρέχουν τα οικοσυστήματα και  συμβάλλουν καθοριστικά στην ευημερία του ανθρώπου. Η βιοποικιλότητα είναι ζωτική για την υγεία και την ευημερία του ανθρώπου, βελτιώνει την ποιότητα ζωής του, ενισχύει το βιοτικό του επίπεδο, συντελεί στην κοινωνική ευημερία και συνοχή και προσφέρει νέες ευκαιρίες για επένδυση και εργασία.

Σκοπός της Δραστηριότητας είναι τα παιδιά να επιχειρηματολογούν για την ανάγκη σεβασμού και προστασίας των ζώων με βάση τη χρησιμότητά τους στη ζωή του ανθρώπου και στο περιβάλλον, καθώς και την ενδογενή αξία τους.

Εργασίες:

1. Αναφέρετε 5 ωφέλειες των Ζώων για τον άνθρωπο αλλά και για το περιβάλλον γενικότερα.

…………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..

2. Γράψετε τρία επιχειρήματα που να δείχνουν ότι τα ζώα είναι σημαντικά και πρέπει να τα προστατεύουμε. Τα επιχειρήματά σας πρέπει να περιλαμβάνουν μια άποψη και έναν λόγο που να υποστηρίζει την άποψη αυτή.

Για παράδειγμα: Τα ζώα είναι σημαντικά, γιατί μας προσφέρουν είδη διατροφής, όπως αβγά και κρέας.

…………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..

3. Γράψετε τρεις τρόπους με τους οποίους ο άνθρωπος μπορεί να προστατέψει τα Ζώα;

…………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Δευτέρα 06/04/2020


Δραστηριότητα 3:


Φυσικό Περιβάλλον – Οικοσυστήματα

 
Σχετική Θεωρία (Λίγα λόγια για τις ανάγκες των ζωντανών Οργανισμών)


Ανάγκες των Ζωντανών Οργανισμών που ζουν σε ένα Οικοσύστημα


Για να επιβιώσουν τα ζώα σε ένα συγκεκριμένο οικοσύστημα χρειάζονται τροφή, νερό και στέγη. Έτσι, τα φυτοφάγα ζώα μπορούν να ζήσουν μόνο σε μέρη, όπου  υπάρχουν φυτά από τα οποία μπορούν να τραφούν, ενώ τα σαρκοφάγα ζώα μπορούν να ζήσουν μόνο σε περιοχές, όπου μπορούν να κυνηγήσουν. Επίσης, τα ζώα εξασφαλίζουν νερό από τη φύση και από τις τροφές τους. Τέλος, η στέγη παρέχει στα ζώα προστασία από τις καιρικές συνθήκες και από τους εχθρούς τους. Τα ζώα που ζουν ελεύθερα στη φύση, μπορεί να μετακινούνται από μια περιοχή σε άλλη, ώστε να ικανοποιούν τις ανάγκες τους. Τα οικόσιτα ζώα, εξαρτώνται από τον άνθρωπο, ο οποίος παρέχει τροφή, νερό και στέγη στα ζώα που εκτρέφει.

Το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν οι οργανισμοί αποτελείται από το αβιοτικό περιβάλλον και το βιοτικό περιβάλλον. Το αβιοτικό περιβάλλον ορίζεται από το κλίμα, τον αέρα, το έδαφος, τη θερμοκρασία, το φως και άβια σώματα, ενώ το βιοτικό περιβάλλον ορίζεται ως το σύνολο των ζωντανών οργανισμών που ζουν μέσα σε αυτό.

Τα είδη και ο πληθυσμός των ζωντανών οργανισμών που μπορούν να ζήσουν σε μια περιοχή καθορίζεται από παράγοντες, όπως η ηλιοφάνεια, οι βροχοπτώσεις, η σύσταση του εδάφους, οι άνεμοι και η θερμοκρασία. Όλοι οι παράγοντες που επηρεάζουν ένα οικοσύστημα και δεν ανήκουν στους ζωντανούς οργανισμούς, όπως για παράδειγμα το νερό, η θερμοκρασία, ο αέρας, το χώμα κτλ.. ονομάζονται αβιοτικοί παράγοντες.

Η επιβίωση του κάθε οργανισμού εξαρτάται από τη ζωή των άλλων οργανισμών και από τη σχέση του με το περιβάλλον. Η αλληλεξάρτηση μεταξύ των οργανισμών δημιουργεί τις αλυσίδες τροφής ή τροφικές αλυσίδες. Βάση κάθε αλυσίδας τροφής είναι τα φυτά.

Ένα παράδειγμα τροφικής αλυσίδας είναι το ακόλουθο:

φυτά  > σαλιγκάρι > φίδι > γεράκι

Η πιο πάνω αλυσίδα δείχνει ότι τα φυτά τρώγονται από το σαλιγκάρι, το σαλιγκάρι τρώγεται από το φίδι και το φίδι τρώγεται από το γεράκι.

Στη φύση, όμως, τέτοιες απλές και απομονωμένες αλυσίδες είναι σπάνιες, γιατί οι σχέσεις αλληλεξάρτησης των οργανισμών ως προς την τροφή είναι πολύπλοκες. Έτσι, στις περισσότερες περιπτώσεις, μιλούμε για τροφικά πλέγματα, τα οποία περιλαμβάνουν πολλαπλές τροφικές αλυσίδες.


Σκοπός της Δραστηριότητας
είναι τα παιδιά να ερμηνεύουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με τη διαβίωση των οργανισμών σε ένα οικοσύστημα, για να διαπιστώσουν τις ανάγκες τους.


Εργασίες:


 1. Η Ρωξάνη βγήκε για μια βόλτα στο γειτονικό πάρκο, για να παρατηρήσει και να φωτογραφίσει μερικούς ζωντανούς οργανισμούς. Ποια ή ποιες ανάγκες του οργανισμού φαίνονται στην κάθε φωτογραφία;

Γ 05 04 01

 2. Ο Ερωτόκριτος και η Αναστασία κατασκεύασαν από ένα τεχνητό οικοσύστημα, για να παρατηρήσουν τη συμπεριφορά της ακρίδας.

Γ 05 04 02 

 Με ποιο οικοσύστημα συμφωνείτε περισσότερο και γιατί;

...................................................................................................................................................

...................................................................................................................................................

3. Η πιο κάτω εικόνα παρουσιάζει το οικοσύστημα μιας λίμνης . Σημειώστε τρία βιοτικά και τρία αβιοτικά στοιχεία του οικοσυστήματος

Γ 05 04 03

4. Ο πιο κάτω πίνακας δείχνει με τι τρέφεται το κάθε ζώο σε ένα οικοσύστημα.

Γ 05 04 04

5. Πιο κάτω παρουσιάζεται ένα τροφικό πλέγμα.

Γ 05 04 05

(α) Ποια ζώα τρώνε την ίδια τροφή;

....................................................................................................................................................................

 (β) Ποια ζώα κινδυνεύουν από τον ίδιο θηρευτή;

....................................................................................................................................................................

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Δευτέρα 27/04/2020

Δραστηριότητα 4:


Το σώμα και η Υγεία μας

Στο ανθρώπινο σώμα υπάρχουν 78  διαφορετικά εσωτερικά όργανα. Εσωτερικό όργανο ονομάζουμε ένα σύνολο  από εκατομμύρια κύτταρα, τα οποία είναι εξειδικευμένα και ομαδοποιημένα, για να εκτελούν συγκεκριμένες λειτουργίες για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Στη συγκεκριμένη Δραστηριότητα θα γνωρίσουμε τις λειτουργίες και το ρόλο των σημαντικότερων εσωτερικών οργάνων του ανθρώπινου σώματος.  


Δραστηριότητα 4

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Δευτέρα 04/05/2020

Δραστηριότητα 5:


Το σώμα και η Υγεία μας


Η Δραστηριότητα αυτή αναφέρεται στην Υγεία του ανθρώπινου Σώματος και ειδικά τονίζει τη σημαντικότητα της διατήρησης υγειών εσωτερικών οργάνων για τον άνθρωπο. Επιπλέον, σε αυτήν την Δραστηριότητα αναφέρονται τρόποι με τους οποίους διατηρούνται υγιή τα εσωτερικά όργανά του ανθρώπου.

Πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο θα εμφανιστεί η Δραστηριότητα 5, την οποία μπορείτε να τυπώσετε και να συμπληρώσετε όπου χρειάζεται. Επίσης, μπορείτε να απαντήσετε στις ερωτήσεις σε άδεια κόλλα Α4 ή σε άδειες κόλλες τετραδίου. Επιπλέον, στις εργασίες όπου χρειάζεται μπορείτε να ζωγραφίσετε και να χρωματίσετε σε άδεια κόλλα χαρτιού παρόμοιες εικόνες κι ακολούθως να κάνετε τις εργασίες.

Καλή διασκέδαση.

Δραστηριότητα 5
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Δευτέρα 11/05/2020


Δραστηριότητα 6:


Θερμότητα - Θερμοκρασία


Η Δραστηριότητα αυτή αναφέρεται στη θερμοκρασία και συγκεκριμένα στο όργανο μέτρησής της, το θερμόμετρο.

Πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο θα εμφανιστεί η Δραστηριότητα 6, την οποία μπορείτε να τυπώσετε και να συμπληρώσετε όπου χρειάζεται. Επίσης, μπορείτε να απαντήσετε στις ερωτήσεις σε άδεια κόλλα Α4 ή σε άδειες κόλλες τετραδίου. Επιπλέον, στις εργασίες όπου χρειάζεται μπορείτε να ζωγραφίσετε και να χρωματίσετε σε άδεια κόλλα χαρτιού παρόμοιες εικόνες κι ακολούθως να κάνετε τις εργασίες.

Καλή διασκέδαση.


Δραστηριότητα 6

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Τρίτη 23/06/2020

Εργασία 2ης εβδομάδας στην τάξη (και για τις 2 ομάδες μαθητών):

Ενότητα: Δυνάμεις και Κίνηση  

Στην παρούσα ενότητα μελετήσαμε τις αλλαγές που συμβαίνουν στα διάφορα σώματα όταν ασκείται σε αυτά κάποια δύναμη. Με λίγα λόγια είδαμε ότι όταν ασκείται μία δύναμη σε ένα σώμα τότε αλλάζει η κίνηση ή το σχήμα του σώματος.    

Πιο κάτω βρίσκονται οι Δραστηριότητες του βιβλίου, οι οποίες έγιναν στο σχολείο.


Δραστηριότητες Βιβλίου

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Πέμπτη 04/06/2020

Εργασία 1ης εβδομάδας στην τάξη (και για τις 2 ομάδες μαθητών):

Ενότητα: Ύλη

Στην παρούσα ενότητα αναφέραμε τα χαρακτηριστικά που έχουν τα στερεά, τα υγρά και τα αέρια. Ακολούθως, μελετήσαμε δύο χαρακτηριστικά των στερεών: την ελαστικότητα και την υδατοπερατότητα.   

Πιο κάτω βρίσκονται οι Δραστηριότητες του βιβλίου, οι οποίες έγιναν στο σχολείο.


Δραστηριότητες Βιβλίου

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Τρίτη 23/06/2020

Εργασία 2ης εβδομάδας στην τάξη (και για τις 2 ομάδες μαθητών):

Ενότητα: Δυνάμεις και Κίνηση  

Στην παρούσα ενότητα μελετήσαμε τις αλλαγές που συμβαίνουν στα διάφορα σώματα όταν ασκείται σε αυτά κάποια δύναμη. Με λίγα λόγια είδαμε ότι όταν ασκείται μία δύναμη σε ένα σώμα τότε αλλάζει η κίνηση ή το σχήμα του σώματος.    

Πιο κάτω βρίσκονται οι Δραστηριότητες του βιβλίου, οι οποίες έγιναν στο σχολείο.


Δραστηριότητες Βιβλίου

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Δ' ΤΑΞΗΣ


Δευτέρα 23/03/2020

Δραστηριότητα 1:


Ζωντανοί Οργανισμοί – Φυτά (Διαπνοή των φυτών)

Σχετική Θεωρία (Λίγα λόγια για τη Διαπνοή των Φυτών)

Διαπνοή

Διαπνοή είναι μια από τις τρεις βασικές λειτουργίες των φυτών μαζί με τη φωτοσύνθεση (κατά την οποία το φυτό παράγει την τροφή του) και την αναπνοή (κατά την οποία παίρνει οξυγόνο και αποβάλλει διοξείδιο του άνθρακα).

Κατά τη διαπνοή, τα φυτά αποβάλλουν νερό υπό μορφή υδρατμών κυρίως από τα φύλλα αλλά και από τους πράσινους βλαστούς και τα άνθη.  Λόγω της διαφοράς πίεσης που δημιουργείται, νερό από το έδαφος εισρέει στα αγγεία του φυτού.  Με τον τρόπο αυτό, το φυτό επιτυγχάνει να προμηθεύεται το νερό που χρειάζεται για τη φωτοσύνθεση, αποβάλλει θερμότητα και προμηθεύεται ανόργανα υλικά που χρειάζεται από το έδαφος (ιόντα όπως νιτρικά, φωσφορικά, θειικά, μαγνησίου κ.ά).

Η διαπνοή γίνεται από τα στόματα των φύλλων.  Τα στόματα μπορούν να ανοίγουν και να κλείνουν.  Το φυτό ρυθμίζει τη διαπνοή ανάλογα με την διαθεσιμότητα του νερού στο έδαφος. 

Σκοπός της Δραστηριότητας είναι τα παιδιά να μπορούν να επεξηγούν τη λειτουργία και τη σημασία της διαπνοής των φυτών.

Οδηγίες:

Πείραμα 1

Τοποθετήστε ένα καρότο (ρίζα φυτού), ένα βλαστό σέλινου κι ένα ανοιχτόχρωμο άνθος (π.χ. άσπρο γαρίφαλο) σε ένα δοχείο που περιέχει χρωματισμένο νερό.  Αφήστε τα εκεί για δύο μέρες.

Γράψτε τι παρατηρείτε:

  • στα πέταλα του γαρίφαλου: .........................................................................
  • στη φέτα καρότου: .......................................................................................
  • στη φέτα σέλινου: ........................................................................................

Η συνέχεια της πορείας του νερού

Πείραμα 2

Τοποθετήστε ένα πλαστικό σακούλι πάνω από τη γλάστρα κάποιου φυτού που δεν χρειάζεται συχνά πότισμα και ένα άλλο πάνω από τη γλάστρα κάποιου φυτού που χρειάζεται συχνά πότισμα. Αφήστε τα για μερικές ώρες.

Γράψτε τι παρατηρείτε μέσα στην κάθε πλαστική σακούλα κι ακολούθως συγκρίνετε τις πλαστικές σακούλες. Τέλος, δικαιολογήστε το λόγο που συμβαίνει αυτό.

…………………………………………………………………………………………………..…………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..…………………………………………………………………………………………………..

Από πού αποβάλλουν νερό τα φύλλα; Παρατήρησε προσεκτικά ένα φύλλο; Δες τι έχει στην επιφάνειά του.

…………………………………………………………………………………………………..…………………………………………………………………………………………………..

Συμπέρασμα: Η αποβολή νερού από τα φύλλα επιτρέπει στο φυτό να ανανεώνει το νερό που βρίσκεται μέσα του. Έτσι, παίρνει από το έδαφος το νερό που χρειάζεται και μαζί του νέες ουσίες από το έδαφος.

Η αποβολή νερού, όμως, εξυπηρετεί κι έναν άλλο σκοπό. Μπορείτε να τον ανακαλύψετε με το πιο κάτω απλό πείραμα.

Πείραμα 3

Ρίξε στα χέρια σου λίγες σταγόνες νερό και τρίψτε τα, για να βραχούν.

Κούνησέ τα στον αέρα, για να εξατμιστεί το νερό. 

Πώς νιώθεις τα χέρια σου;

…………………………………………………………………………………………………..…………………………………………………………………………………………………..

Με βάση την πιο πάνω παρατήρηση, εξηγήστε σε τι άλλο εξυπηρετεί το φυτό η αποβολή νερού από τα φύλλα.

…………………………………………………………………………………………………..…………………………………………………………………………………………………..

Πειράματα - Φωτογραφίες
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Δευτέρα 30/03/2020


Δραστηριότητα 2:


Ζωντανοί Οργανισμοί – Ζώα (Προσαρμοστικότητα των Ζώων στο περιβάλλον)

Σχετική Θεωρία (Λίγα λόγια για την προσαρμοστικότητα των Ζώων)


Προσαρμοστικότητα των Ζώων στο περιβάλλον τους

Στη βιολογία, ο όρος προσαρμογή δηλώνει τη διαδικασία, με την οποία ένας οργανισμός αποκτά μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα στο περιβάλλον του, μέσα από αλλαγές στη δομή ή τη λειτουργία του. Κάτω από τον όρο «προσαρμογή»  εννοείται επίσης οποιοδήποτε συμπεριφορικό, ανατομικό ή φυσιολογικό χαρακτηριστικό που ευνοεί τις δυνατότητες επιβίωσης και αναπαραγωγής του οργανισμού.

Η προσαρμογή είναι η ιδιότητα των ζωντανών οργανισμών να διαρθρώνουν τα όργανα και τις λειτουργίες τους με τέτοιο τρόπο, ώστε να επιβιώνουν και να αναπαράγονται κάτω από καθορισμένες συνθήκες και μέσα σε ένα δεδομένο περιβάλλον. Είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές ιδιότητες των ζωντανών οργανισμών, που αφορά τη ρύθμιση των λειτουργιών τους σε σχέση με τις συνθήκες του οικοσυστήματος, στο οποίο ζουν και είναι πιο εμφανής σε περιβάλλοντα με δυσμενείς συνθήκες (έρημοι, πολικές περιοχές, βυθοί των ωκεανών κ.ά.), όπου επιβάλλεται μια εξειδίκευση μορφής και τρόπου ζωής.

Σύμφωνα με τη θεωρία του δαρβινισμού, τα άτομα που είναι περισσότερο προσαρμοσμένα σε ένα περιβάλλον υπερισχύουν και διατηρούνται στον αγώνα για την επιβίωση, ενώ τα λιγότερο προσαρμοσμένα και ασθενή εξαφανίζονται. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, οι παράγοντες του περιβάλλοντος μεταβάλλουν τη μορφή ενός είδους σε πολύ περιορισμένα όρια, ενώ η κληρονομική ουσία των οργανισμών κατέχει πρωταρχικό ρόλο και κατευθύνει την ανάπτυξη ή την εξαφάνιση μιας μορφής.

Σκοπός της Δραστηριότητας είναι τα παιδιά να αιτιολογούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τις λειτουργίες και συμπεριφορές που επιτρέπουν στα ζώα να προσαρμοστούν και να επιβιώσουν στο περιβάλλον.

Εργασίες:

1. Πώς κατορθώνει το κάθε ζώο να επιβιώνει στις ιδιαίτερες συνθήκες του περιβάλλοντος στο οποίο ζει;

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 2. Μελετήστε τις πιο κάτω εικόνες και αποφασίστε ποιο από τα δύο πουλιά τρέφεται με  χόρτα, σπόρους, έντομα και σκουλήκια και ποιο τρέφεται με άλλα ζώα και πουλιά. Αιτιολογήστε την απάντησή σας.                              

 1ET                                 2ET

                      Πέρδικα                                                                                Αετός

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

.......…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

3. Οι πιο κάτω χελώνες ζουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα. 

3ET                          4ET              

          Χελώνα Α                                         Χελώνα Β

Ποια χελώνα πιστεύετε ότι ζει:

Στη θάλασσα: ..................... Στη ξηρά: .......................

Αιτιολογήστε την απάντησή σας.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

.......…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

4. Οι πιο κάτω εικόνες δείχνουν τα κρανία ενός αγρινού κι ενός σκύλου.  Ποιο κρανίο πιστεύετε ότι ανήκει στο κάθε ζώο;   Αιτιολογήστε την απάντησή σας.

5ET 6ET

Κρανίο 1

Κρανίο 2

Το κρανίο 1 άνηκε σε ...................................

Το κρανίο 2 ανήκει σε ..................................

Αιτιολογήστε την απάντησή σας.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

.......…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Δευτέρα 06/04/2020


Δραστηριότητα 3:


Σώμα και Υγεία (Μυοσκελετικό Σύστημα)


Σχετική Θεωρία (Λίγα λόγια για το μυοσκελετικό σύστημα)


Μυοσκελετικό Σύστημα

Οι μύες συνεργάζονται με τα οστά, για να εκτελεστούν οι διάφορες κινήσεις.  Οι μύες συσπώνται και χαλαρώνουν.  Κατά τη σύσπασή τους έλκουν το οστό ή τα οστά στο/στα οποίο/α είναι προσκολλημένοι με τένοντες.  Κίνηση είναι δυνατή εκεί που υπάρχει άρθρωση, σύνδεση δηλαδή οστών.  Η ελευθερία της κίνησης εξαρτάται από την κατασκευή της άρθρωσης.  Υπάρχουν μέρη του σώματός μας που μπορούν να εκτελέσουν μεγάλες κινήσεις (π.χ. ώμος) και μέρη που μπορούν να εκτελέσουν μικρότερες (π.χ. αγκώνας).  Οι μύες μας με εξάσκηση μπορούν να εκτελέσουν  κινήσεις που προηγουμένως αδυνατούσαν να κάνουν (π.χ. μια γυμναστική άσκηση, το παίξιμο ενός μουσικού οργάνου).

Εκτός από τη συμμετοχή του στην πραγματοποίηση κινήσεων,  ο σκελετός εκτελεί  κι άλλες λειτουργίες:

  • Στηρίζει το σώμα: Χωρίς οστά το σώμα δε θα μπορούσε να στέκεται όρθιο.
  • Δίνει σχήμα στο σώμα: Το σχήμα κάθε σπονδυλωτού καθορίζεται από τη μορφή των οστών του. Χωρίς οστά το σώμα θα αποτελούσε μια άμορφη μάζα.
  • Προστατεύει ζωτικά όργανα: Το κρανίο προστατεύει τον εγκέφαλο, τα οστά του θώρακα την καρδία και τους πνεύμονες, η σπονδυλική στήλη τα νεύρα και η λεκάνη τα γεννητικά όργανα.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής επιβαρύνει το μυοσκελετικό μας σύστημα για διάφορους λόγους:

  • Η έλλειψη άσκησης οδηγεί σε απώλεια τόσο μυϊκής όσο και οστεϊκής μάζας.
  • Η κακή στάση του σώματος κατά τη χρήση της τεχνολογίας οδηγεί σε καταπόνηση του σκελετού.
  • Πολλοί άνθρωποι ακολουθούν μια δίαιτα με ψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη με αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους, το οποίο καταπονεί τον σκελετό.

Για την υγεία του μυοσκελετικού συστήματος συστήνεται σωστή στάση του σώματος.  Σημαντική είναι η σωστή στάση κατά τη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή και των κινητών ηλεκτρονικών συσκευών, αλλά και κατά την περίοδο οποιασδήποτε καθιστικής δραστηριότητας. Για όσους ασχολούνται με πολύωρη καθιστική εργασία συστήνονται μικρές διακοπές με κάποιες κινήσεις των άκρων σε τακτά χρονικά διαστήματα. 

Το διαιτολόγιο που βελτιώνει και διατηρεί την υγεία του σκελετικού συστήματος συμπεριλαμβάνει τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως είναι τα γαλακτοκομικά ή σε κολλαγόνο, όπως είναι τα πράσινα λαχανικά.  Για την υγεία του μυοσκελετικού συστήματος είναι σημαντικό να διατηρείται το ιδανικό βάρος του σώματος, ώστε να μην υπάρχει επιπρόσθετο βάρος, που επιβαρύνει και καταπονεί τα οστά.  Για τον ίδιο λόγο είναι σημαντικό να διατηρείται σε καλή κατάσταση και το μυϊκό σύστημα με την άσκηση.

Σκοπός της Δραστηριότητας είναι τα παιδιά να επεξηγούν τη χρησιμότητα του σκελετού στο ανθρώπινο σώμα και να λαμβάνουν αποφάσεις και μέτρα για την υγεία του μυοσκελετικού συστήματος με βάση δεδομένα που αφορούν τις παθήσεις του και τα αίτια που τις προκαλούν.

Εργασίες:

1. Πώς καταφέρνουμε να κινούμε το σώμα μας;

…………...……………………………………………………………….……………………………...

…………...………………………………………………………………………………………………

2. Σε τι χρησιμεύει ο σκελετός στο ανθρώπινο σώμα;

....................................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................................

3. Γράψετε 3 χαρακτηριστικά του σύγχρονου τρόπου ζωής που επιβαρύνουν το μυοσκελετικό σύστημα.

 ....................................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................................

4. Γράψετε 3 ενέργειες που μας βοηθούν να έχουμε υγιές μυοσκελετικό σύστημα.

 ....................................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................................


5. (a) Ποιο ιχνοστοιχείο  των τροφών είναι πολύ σημαντικό στην ανάπτυξη του ανθρώπινου σκελετού.

 ....................................................................................................................................................................

(b) Αναφέρετε 3 τροφές που το περιέχουν.

....................................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................................

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Δευτέρα 27/04/2020

Δραστηριότητα 4:


Ηλεκτρισμός - Απλά Ηλεκτρικά Κυκλώματα

Ηλεκτρικό κύκλωμα ονομάζεται μία κλειστή αγώγιμη από το ηλεκτρικό ρεύμα διαδρομή. Στην παρούσα Δραστηριότητα θα μελετήσουμε τα κύρια μέρη ενός απλού ηλεκτρικού κυκλώματος.


Δραστηριότητα 4



Δευτέρα 04/05/2020

Δραστηριότητα 5:


Ηλεκτρισμός: Καλοί και Κακοί Αγωγοί του ηλεκτρισμού / Παραγωγή ηλεκτρισμού


Η Δραστηριότητα αυτή αναφέρεται στον ηλεκτρισμό και συγκεκριμένα κατηγοριοποιεί τα υλικά σε αγωγούς και μονωτές του ηλεκτρισμού. Επιπλέον, σε αυτήν την Δραστηριότητα περιγράφεται η λειτουργία ενός απλού συστήματος παραγωγής ηλεκτρισμού (περιγράφονται διαφορετικοί τρόποι και διακρίνονται οι πηγές παραγωγής ηλεκτρισμού σε ανανεώσιμες και μη   ανανεώσιμες).

Πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο θα εμφανιστεί η Δραστηριότητα 5, την οποία μπορείτε να τυπώσετε και να συμπληρώσετε. Επίσης, μπορείτε να απαντήσετε στις ερωτήσεις σε άδεια κόλλα Α4 ή σε άδειες κόλλες τετραδίου.

Καλή διασκέδαση.

Δραστηριότητα 5
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Δευτέρα 11/05/2020


Δραστηριότητα 6:


ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ – ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Κύκλος του νερού

Η Δραστηριότητα αυτή αναφέρεται στον κύκλο του νερού. Πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο θα εμφανιστεί η Δραστηριότητα 6, την οποία μπορείτε να τυπώσετε και να συμπληρώσετε. Επίσης, μπορείτε να απαντήσετε στις ερωτήσεις σε άδεια κόλλα Α4 ή σε άδειες κόλλες τετραδίου.

Καλή διασκέδαση.

Δραστηριότητα 6
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Πέμπτη 04/06/2020

Εργασία 1ης εβδομάδας στην τάξη (και για τις 2 ομάδες μαθητών):

Ενότητα: Θερμότητα - Θερμοκρασία

Στην παρούσα ενότητα αναφέραμε και συζητήσαμε τα φυσικά φαινόμενα της εξαέρωσης (εξάτμισης και βρασμός) και υγροποίησης (συμπύκνωσης). Ακολούθως, μιλήσαμε για τις φάσεις του νερού (πάγος – νερό – υδρατμοί) και τον κύκλο του νερού στη Φύση.

Πιο κάτω βρίσκονται οι Δραστηριότητες του βιβλίου, οι οποίες έγιναν στο σχολείο.


Δραστηριότητες Βιβλίου
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Τρίτη 23/06/2020

Εργασία 2ης εβδομάδας στην τάξη (και για τις 2 ομάδες μαθητών):

Ενότητα: Ύλη

Στην παρούσα ενότητα μελετήσαμε τους διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν τον χρόνο διάλυσης μιας διαλυόμενης ουσίας σε ένα διαλύτη. Παράλληλα, έγινε αναφορά στη μέθοδο της διερώτησης και ειδικότερα αναφερθήκαμε στον τρόπο παρουσίασης των αποτελεσμάτων ενός πειράματος (γραφική παράσταση).

Πιο κάτω βρίσκονται οι Δραστηριότητες του βιβλίου, οι οποίες έγιναν στο σχολείο.


Δραστηριότητες Βιβλίου

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Ε' ΤΑΞΗΣ
 

Δευτέρα 23/03/2020


Δραστηριότητα 1:


Ζωντανοί Οργανισμοί – Ζώα (Κατηγορίες Σπονδυλωτών)

Σχετική Θεωρία (Λίγα λόγια για τις κατηγορίες Σπονδυλωτών)

Σπονδυλωτά

Τα σπονδυλωτά περιλαμβάνουν τις πιο κάτω κατηγορίες:

Ερπετά: Ζουν συνήθως στην ξηρά και το σώμα τους καλύπτεται από πλάκες ή φολίδες. Αναπνέουν με πνεύμονες και αναπαράγονται στην ξηρά. Γεννούν αυγά με σκληρό κέλυφος.

Ψάρια: Ζουν στο νερό, αναπνέουν με βράγχια και αναπαράγονται στο νερό. Γεννούν αυγά και το σώμα τους καλύπτεται από λέπια. Έχουν σκελετό από κόκαλα (Οστεϊχθύες) ή χόνδρο (Χονδριχθύες).

Θηλαστικά: Αναπνέουν με πνεύμονες. Τα περισσότερα γεννούν νεογνά τα οποία θηλάζουν με γάλα. Το σώμα τους καλύπτεται συνήθως από τρίχωμα.

Πτηνά: Αναπνέουν με πνεύμονες και το σώμα τους καλύπτεται με φτερά. Τα περισσότερα από αυτά μπορούν να πετούν. Γεννούν αυγά με σκληρό κέλυφος. Εξελικτικά τα πτηνά προέρχονται από τους δεινοσαύρους.

Αμφίβια: Γεννιούνται και μεγαλώνουν στο νερό, όπου αναπνέουν με βράγχια. Όταν μεγαλώνουν, αναπνέουν στον ατμοσφαιρικό αέρα. Δεν έχουν λέπια, ράμφος και τρίχες. Γεννούν αυγά στο νερό.

Σκοπός της Δραστηριότητας είναι τα παιδιά να κατηγοριοποιούν τα θηλαστικά με βάση ομοιότητες στα χαρακτηριστικά τους.


Οδηγίες:

Εργασία 1 

Στη φύση υπάρχουν πάρα πολλά και διαφορετικά σπονδυλωτά ζώα.

Διαβάζοντας τη σχετική βιβλιογραφία συμπλήρωσε τα κενά στο πιο κάτω σχεδιάγραμμα.

ε1

Εργασία 2
Στην πρώτη στήλη του πιο κάτω πίνακα υπάρχουν οι ονομασίες για κάθε ομάδα ζώων που δημιουργήσατε στην εργασία 1.

Γράψτε τον αριθμό του κουτιού της κάθε ομάδας κάτω από την κατάλληλη ονομασία. Στη διπλανή στήλη γράψτε μερικά χαρακτηριστικά της κάθε ομάδας, με τη βοήθεια της σχετικής βιβλιογραφίας και των πιο εξής ερωτήσεων: Θηλάζει τα μικρά του; Πώς είναι καλλυμμένο το σώμα του; Πού αναπνέει;

Ε2


______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Δευτέρα 30/03/2020

Δραστηριότητα 2:

 

Ζωντανοί Οργανισμοί – Περιβάλλον (Ρύπανση – Κλιματική Αλλαγή)

 

Σχετική Θεωρία (Λίγα λόγια για τη Ρύπανση – Κλιματική Αλλαγή)


Το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι ένα από τα σοβαρότερα περιβαλλοντικά προβλήματα της εποχής μας. Ο όρος αυτός περιγράφει την αύξηση της συγκέντρωσης κάποιων αερίων στην ατμόσφαιρα, τα οποία δεσμεύουν την ηλιακή ακτινοβολία με αποτέλεσμα την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας της Γης.   Τα αέρια αυτά είναι το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο, το όζον, το νιτρώδες οξείδιο, οι υδρατμοί και οι αλογονάνθρακες.

Ανθρώπινες δραστηριότητες που απελευθερώνουν αυτά τα αέρια είναι οι καύσεις ορυκτών καυσίμων (διοξείδιο του άνθρακα και νιτρώδες οξείδιο), η εντατική κτηνοτροφία (έκκριση μεθανίου) και η γεωργία  (χρήση νιτρωδών λιπασμάτων, καλλιέργεια ρυζιού).  Επιπρόσθετα, η άνοδος της θερμοκρασίας αυξάνει την ποσότητα των υδρατμών στην ατμόσφαιρα, η οποία ενισχύει ακόμα περισσότερο το φαινόμενο. 

Χωρίς το φαινόμενο του θερμοκηπίου, όπως υπήρχε πριν από τη βιομηχανική εποχή, δεν θα μπορούσε να υπάρξει ζωή.  Τα αέρια του θερμοκηπίου (εκτός από τους αλογονάνθρακες που είναι τεχνητά αέρια), συγκρατούν θερμότητα και δημιουργούν τις συνθήκες για τη ζωή.  Η μικρή ανθρωπογενής μεταβολή στις ποσότητες αυτών των αερίων έχει παρατηρηθεί ότι αυξάνει τη θερμοκρασία όσο ποτέ στο παρελθόν με αποτέλεσμα να συμβαίνουν ακραία καιρικά φαινόμενα και να λιώνουν οι πάγοι.  Τα ακραία φαινόμενα οδηγούν στην υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων  και στοιχίζουν τις ζωές πολλών ζωντανών οργανισμών.  Με την τήξη των πάγων ανεβαίνει η στάθμη του νερού της θάλασσας με τον κίνδυνο της δημιουργίας εκατομμυρίων περιβαλλοντικών προσφύγων, αφού μεγάλο μέρος του ανθρώπινου πληθυσμού κατοικεί στα παράλια.

Για να αναχαιτιστεί  η έξαρση του φαινόμενο του θερμοκηπίου, ο άνθρωπος πρέπει να αναθεωρήσει τις πρακτικές του, σε ό,τι αφορά τη χρήση των πηγών ενέργειας. Θα πρέπει να γίνεται χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να μειωθεί ή να ελαχιστοποιηθεί η αξιοποίηση ορυκτών καυσίμων. 

Σκοπός της Δραστηριότητας είναι τα παιδιά να επεξηγούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τα αίτια και το ρόλο του στην κλιματική αλλαγή, καθώς και ενέργειες και συμπεριφορές που το περιορίζουν.

 

Εργασίες:

1. Γράψτε 3 αλλαγές που διαπιστώνονται στο φυσικό περιβάλλον του πλανήτη μας.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

2. Που οφείλεται το φαινόμενο του θερμοκηπίου;

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

3. Καταγράψτε 4 ανθρώπινες δραστηριότητες οι οποίες ελευθερώνουν αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα;

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

4. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι ωφέλιμο ή βλαβερό για τον πλανήτη μας;

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

5. Πώς επηρεάζεται η Κύπρος από τις κλιματικές αλλαγές του πλανήτη;

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

6. Γράψτε 3 τρόπους με τους οποίους μπορούμε να περιορίσουμε το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής του πλανήτη μας;

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Δευτέρα 06/04/2020


Δραστηριότητα 3:


Θερμότητα - Θερμοκρασία 
(Θερμική διαστολή και συστολή)


Σχετική Θεωρία (Λίγα λόγια για τη διαστολή και συστολή των υλικών σωμάτων)


Θερμική συστολή και διαστολή

Όλα σχεδόν τα σώματα στερεά, υγρά και αέρια, όταν αυξάνεται η θερμοκρασία τους (θερμαίνονται), παρουσιάζουν αύξηση του όγκου τους (διαστέλλονται), ενώ όταν μειώνεται η θερμοκρασία τους (ψύχονται), παρουσιάζουν μείωση του όγκου τους (συστέλλονται). Τα φαινόμενα αυτά ονομάζονται θερμική διαστολή και θερμική συστολή, αντίστοιχα.

Η διαστολή αφορά όλες τις διαστάσεις του σώματος, αλλά μπορεί η αύξηση μιας ή δύο διαστάσεων να είναι αμελητέες. Έτσι, υπάρχουν τρία είδη θερμικών διαστολών:

  • Γραμμική διαστολή, η οποία παρατηρείται σε μακρόστενα αντικείμενα και στην οποία αυξάνεται το μήκος τους, π.χ. σε καλώδια, συρματόσχοινα. Βρίσκει εφαρμογή σε διμεταλλικά ελάσματα, θερμόμετρα και γενικά συσκευές που σχετίζονται με τη μηχανική και τη θερμοκρασία.
  • Διαστολή εμβαδού ή επιφανειακή διαστολή, που παρατηρείται σε επιφάνειες και στην οποία αυξάνεται το εμβαδόν τους, π.χ. σε μεταλλικά σκέπαστρα, λαμαρίνες.
  • Κυβική διαστολή, όπου όλες οι διαστάσεις του αντικειμένου αυξάνονται σημαντικά.

Συνήθως τα δύο πρώτα είδη διαστολών αφορούν στερεά, ενώ το τρίτο αφορά συνήθως στερεά,  υγρά και αέρια. Ο λόγος είναι ότι τα υγρά και αέρια ως ρευστά δεν έχουν σταθερό σχήμα.

Η γραμμική διαστολή εξαρτάται από:

  • τη μεταβολή της θερμοκρασίας.
  • το αρχικό μήκος του σώματος
  • το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένη η ράβδος

Η θερμική διαστολή του όγκου ενός στερεού ή υγρού εξαρτάται, επίσης, από το είδος του και  είναι ανάλογη με:

  • τη μεταβολή της θερμοκρασίας του,
  • τον αρχικό όγκο του.

Σε αντίθεση με τα στερεά και τα υγρά, η μεταβολή του όγκου ενός αερίου δεν εξαρτάται από το είδος του αερίου.


Σκοπός της Δραστηριότητας
είναι τα παιδιά να περιγράφουν τις μεταβολές στον όγκο των στερεών, υγρών και αερίων σωμάτων όταν θερμαίνονται (διαστολή) και όταν ψύχονται (συστολή).


Εργασίες:


1. Τι ονομάζουμε (α)διαστολή και (β)συστολή ενός υλικού σώματος και πότε συμβαίνει το κάθε φαινόμενο.

…………...……………………………………………………………….……………………………...

…………...………………………………………………………………………………………………

…………...……………………………………………………………….……………………………..

…………...………………………………………………………………………………………………


2. Κύκλωσε την ορθή απάντηση:

Α. Διαστέλλονται/συστέλλονται μόνο τα στερεά.

Β. Διαστέλλονται/συστέλλονται μόνο τα υγρά.

Γ. Διαστέλλονται/συστέλλονται μόνο τα αέρια.

Δ. Διαστέλλονται/συστέλλονται όλα τα υλικά σώματα.


3. Αφού διαβάσετε προσεκτικά το πείραμα απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις.

Με  ένα σφυρί και μια καρφοβελόνα ανοίξτε μια τρύπα στο πάνω μέρος ενός άδειου κουτιού αναψυκτικού ή στο κάτω μέρος ενός αναποδογυρισμένου κουτιού κονσέρβας.

Θερμάνετε τη μυτερή άκρη της καρφοβελόνας για δύο λεπτά, κρατώντας την με ένα μανταλάκι  πάνω από έναν λύχνο οινοπνεύματος ή ένα κερί.

Προσπαθήστε να περάσετε την καρφοβελόνα μέσα από την τρύπα που ανοίξατε στο κουτί.

Αφήστε την καρφοβελόνα να κρυώσει για 2 λεπτά προσπαθήστε και πάλι να την περάσετε μέσα στην τρύπα.

(α) τι παρατηρήσατε στην προσπάθειά σας να περάσετε την καρφοβελόνα  (ι) όταν ήταν ζεστή  (ιι) όταν ήταν κρύα;

(ι)................................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................................

(ιι)...............................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................................

(β) Εξηγήστε, γιατί συνέβαινε  το αποτέλεσμα που παρατηρήσατε σε κάθε περίπτωση αναφέροντας ποιο φυσικό φαινόμενο ισχύει στη κάθε περίπτωση.

(ι)................................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................................

(ιι)...............................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................................


4. Οι μετρήσεις των ειδικών δείχνουν ότι το ύψος του Πύργος του Άιφελ κατά την περίοδο του καλοκαιριού μπορεί να αυξηθεί έως και 15 cm. Γιατί συμβαίνει αυτό;

....................................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................................


5. Γιατί το καλοκαίρι δεν γεμίζουν εντελώς τα βυτιοφόρα που μεταφέρουν υγρά;

....................................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................................


6. Γράψετε τις παρατηρήσεις σας για το μπαλόνι στη κάθε περίπτωση κι εξηγήστε γιατί συμβαίνουν οι συγκεκριμένες αλλαγές στην κάθε περίπτωση αναφέροντας και το κατάλληλο φαινόμενο:

(ι) Το μπαλόνι στο μπουκάλι μέσα στη λεκάνη με το ζεστό νερό

....................................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................................

(ιι) Το μπαλόνι στο μπουκάλι μέσα στη λεκάνη με το κρύο νερό

....................................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................................


7.  Απαντήστε στις πιο κάτω ερωτήσεις.

Α. Η Χριστίνα βγάζει από το ψυγείο το πιο κάτω βαζάκι αλλά δυσκολεύεται να το ανοίξει. Γιατί αντιμετωπίζει αυτή τη δυσκολία;

Ε 05 04 01

………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………

Β. Στο πιο κάτω σχεδιάγραμμα φαίνεται πώς λειτουργεί ο θερμοστάτης στο ηλεκτρικό σίδερο. Εξηγήστε ποιος είναι ο ρόλος του διμεταλλικού ελάσματος.

Ε 05 04 02

………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Δευτέρα 27/04/2020

Δραστηριότητα 4:


ΦΩΣ: Ανάκλαση του Φωτός

Όταν φως, το οποίο διαδίδεται σε μια περιοχή, συναντήσει μια λεία και στιλπνή (γυαλιστερή) επιφάνεια, τότε αυτό ανακλάται. Δηλαδή αλλάζει δηλαδή κατεύθυνση και δεν εισέρχεται στην περιοχή πίσω από την επιφάνεια αλλά συνεχίζει να διαδίδεται στην περιοχή μπροστά από την επιφάνεια. Στην παρούσα Δραστηριότητα θα μελετήσουμε το δεύτερο νόμο της ανάκλασης.


Δραστηριότητα 4

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Δευτέρα 04/05/2020


Δραστηριότητα 5:

ΦΩΣ: Είδωλα σε επίπεδους καθρέφτες


Η Δραστηριότητα αυτή αναφέρεται στα χαρακτηριστικά των ειδώλων των επίπεδων καθρεφτών. Επιπλέον, αναφέρονται χρήσεις καθρεφτών σε περιπτώσεις από την καθημερινή ζωή.

Πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο θα εμφανιστεί η Δραστηριότητα 5, την οποία μπορείτε να τυπώσετε και να συμπληρώσετε. Επίσης, μπορείτε να απαντήσετε στις ερωτήσεις σε άδεια κόλλα Α4 ή σε άδειες κόλλες τετραδίου.

Καλή διασκέδαση.


Δραστηριότητα 5

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Δευτέρα 11/04/2020


Δραστηριότητα 6:



ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ: Πεπτικό Σύστημα

Η Δραστηριότητα αυτή αναφέρεται στο ανθρώπινο σώμα και συγκεκριμένα στο πεπτικό σύστημα του ανθρώπου.

Πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο θα εμφανιστεί η Δραστηριότητα 6, την οποία μπορείτε να τυπώσετε και να συμπληρώσετε. Επίσης, μπορείτε να απαντήσετε στις ερωτήσεις σε άδεια κόλλα Α4 ή σε άδειες κόλλες τετραδίου.

Καλή διασκέδαση.


Δραστηριότητα 6
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Πέμπτη 04/06/2020

Εργασία 1ης εβδομάδας στην τάξη (και για τις 2 ομάδες μαθητών):

Ενότητα: Φως

Στην παρούσα ενότητα αναφέραμε και συζητήσαμε τα φυσικά φαινόμενα της ανάκλασης και διάχυσης του φωτός. Ακολούθως, μιλήσαμε για τα είδωλα που σχηματίζουν τα επίπεδα κάτοπτρα.   

Πιο κάτω βρίσκονται οι Δραστηριότητες του βιβλίου, οι οποίες έγιναν στο σχολείο.


Δραστηριότητες Βιβλίου

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Τρίτη 23/06/2020

Εργασία 2ης εβδομάδας στην τάξη (και για τις 2 ομάδες μαθητών):

Ενότητα: Δυνάμεις και Κίνηση - Τριβή

Στην παρούσα ενότητα αναφέραμε και συζητήσαμε για την έννοια της Δύναμης. Συγκεκριμένα, αναφέραμε ότι η δύναμη είναι αιτία που προκαλεί αλλαγές στην κίνηση ή το σχήμα ενός σώματος. Ειδικότερα, αναφερθήκαμε στη δύναμη της Τριβής και στο πώς αυτή επηρεάζει την κίνηση του σώματος στο οποίο ασκείται.  

Πιο κάτω βρίσκονται οι Δραστηριότητες του βιβλίου, οι οποίες έγιναν στο σχολείο.

Δραστηριότητες Βιβλίου
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤ' ΤΑΞΗΣ


Δευτέρα 23/03/2020



Δραστηριότητα 1:

 
Ζωντανοί Οργανισμοί – Φυτά (Ενδημικά Φυτά της Κύπρου)

 

Σχετική Θεωρία (Λίγα λόγια για τα Ενδημικά φυτά της Κύπρου)

Ενδημικά φυτά της Κύπρου

Ενδημικά φυτά ονομάζουμε τα φυτά που τα συναντάμε μόνο σε ένα τόπο. Η Κύπρος έχει πλούσια βιοποικιλότητα. Στο έδαφός της έχουν εντοπιστεί 1908 διαφορετικά είδη, υποείδη και ποικιλίες φυτών.  Από αυτά τα 140 είδη φύονται μόνο στην Κύπρο και πουθενά αλλού στον πλανήτη μας.  Είναι δηλαδή ενδημικά.  Η ύπαρξη τόσων πολλών ενδημικών φυτών οφείλεται σε διάφορους λόγους:

  • Η Κύπρος υπήρξε νησί από την αρχή της δημιουργίας της. Αυτό την απομόνωνε από τις γύρω περιοχές και κατέστησε λιγότερο πιθανή, σχεδόν αδύνατη, τη μεταφορά σπόρων που θα μπορούσαν να εκτοπίσουν τα τοπικά είδη φυτών.
  • Η Κύπρος δεν καλύφθηκε από παγετώνες κατά την τελευταία εποχή τους, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν εδώ να υπάρχουν είδη φυτών που εξαλείφθηκαν από άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η ενδημική μποσέα η κυπριακή.
  • Οι κλιματολογικές συνθήκες οδήγησαν στη διαμόρφωση φυτών που είναι προσαρμοσμένα σε αυτές.
  • Η Κύπρος παρουσιάζει μια ποικιλία τοπίων και γεωλογικών σχηματισμών, με αποτέλεσμα τα φυτά τα αναπτύξουν προσαρμοστικά χαρακτηριστικά που τους επιτρέπουν να ζουν στις συγκεκριμένες συνθήκες.

Η προστασία των φυτών (ενδημικών και σπάνιων) είναι επιτακτική ανάγκη.  Εκτός από την πολλαπλή χρησιμότητά τους στον άνθρωπο  (τροφή, χρήση στη μαγειρική ως μπαχαρικό, τσάι), το κάθε φυτό έχει δικαίωμα ύπαρξης όπως και ο κάθε άνθρωπος.  Το κάθε φυτό επίσης αποτελεί μέρος ενός οικοσυστήματος, του οποίου η ισορροπία είναι σημαντική για άλλα φυτά και ζώα που φιλοξενεί αλλά και έμμεσα για την ποιότητα της ζωής του ανθρώπου. 

 

Σκοπός της Δραστηριότητας είναι τα παιδιά να αντιληφθούν: (α) τη σημαντικότητα της διατήρησης της πλούσιας βιοποικιλότητας σε φυτά στην Κύπρο και (β) την ανάγκη προστασίας ενδημικών και σπάνιων φυτών της Κύπρου, από τους κινδύνους που τα απειλούν με εξαφάνιση.

  

Οδηγίες:

Εργασία 1: Διάβασε τη σχετική βιβλιογραφία κι απάντησε.

Τι ονομάζουμε ενδημικά φυτά; Ονόμασε ένα ενδημικό φυτό της Κύπρου.

……………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………

Εργασία 2:

Η πιο κάτω γραφική παράσταση αφορά τα είδη ενδημικών φυτών.  Έχει δημιουργηθεί από στοιχεία που βρίσκονται στο «Κόκκινο Βιβλίο της Χλωρίδας της Κύπρου», που ασχολείται με τα σπάνια φυτά της Κύπρου και στον αναθεωρημένο «Ευρωπαϊκό Κόκκινο Κατάλογο των Αγγειόσπερμων». 

CR: Κρισίμως Κινδυνεύον (Απειλούμενα) / ΕΝ: Κινδυνεύον (Απειλούμενα) /  VU:  Εύτρωτο (Απειλούμενα) /DD: Ανεπαρκείς πληροφορίες /  ΝΤ: Εγγύς Απειλούμενο /  LC: Χαμηλού Κινδύνου /  ΝΕ: Μη αξιολογηθέντα / ΜΑ: Μη Απειλούμενα

  Στ1                                                                                                                              

(Κατηγορίες κινδύνου της IUCN: Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης)


Ποιο ποσοστό των ενδημικών μας ειδών είναι απειλούμενα; ..............................................................

Πόσα είδη ενδημικών φυτών έχουμε; ………………………………………………………………...

Πόσα διαφορετικά είδη ενδημικών φυτών είναι απειλούμενα (Αναλογίες);

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Εργασία 3

Γιατί, κατά τη γνώμη σας, οι διάφορες περιβαλλοντικές οργανώσεις και τα διάφορα κυβερνητικά περιβαλλοντικά κέντρα θεωρούν σημαντική την προστασία των σπάνιων φυτών;

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Δευτέρα 30/03/2020


Δραστηριότητα 2:


Θερμότητα / Θερμοκρασία 
(Θερμομονωτικά Υλικά)

 

Σχετική Θεωρία (Λίγα λόγια για τα Θερμομονωτικά Υλικά)


Καλοί και κακοί αγωγοί της Θερμότητας - Θερμομόνωση

Μερικά υλικά, κατά κύριο λόγο τα μέταλλα, επιτρέπουν εύκολα τη διάδοση της θερμότητας μέσα από τη μάζα τους και για τον λόγο αυτό ονομάζονται καλοί αγωγοί της θερμότητας. Κάθε καλός αγωγός της θερμότητας επιτρέπει τη διάδοση της θερμότητας με διαφορετικό ρυθμό. Αντίθετα με τους καλούς αγωγούς, υλικά που επιτρέπουν δύσκολα τη διάδοση θερμότητας μέσα από τη μάζα τους ονομάζονται κακοί αγωγοί της θερμότητας ή μονωτές.

Κάποια υλικά που είναι κακοί αγωγοί της θερμότητας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διατηρούν τη θερμοκρασία ορισμένων αντικειμένων ή χώρων σταθερή. Τα υλικά αυτά ονομάζονται θερμομονωτικά υλικά και διαφέρουν μεταξύ τους ως προς το πόσο  εμποδίζουν τη διάδοση θερμότητας από μέσα τους. Αν ένα αντικείμενο είναι κατασκευασμένο από θερμομονωτικό υλικό εμποδίζει τη διάδοση θερμότητας από ή προς αυτό με αποτέλεσμα να διατηρείται, σχεδόν, σταθερή η θερμοκρασία στο εσωτερικό του. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ένα θερμομονωτικό υλικό είναι πάντα και κακός αγωγός της θερμότητας χωρίς όμως να συμβαίνει το αντίθετο. Για παράδειγμα το γυαλί παρόλο που είναι κακός αγωγός της θερμότητας δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μονωτικό υλικό γιατί επιτρέπει τη διάδοση θερμότητας με ακτινοβολία.

Τα θερμομονωτικά υλικά έχουν πάρα πολλές εφαρμογές στην καθημερινή μας ζωή. Από τα σκεύη τα οποία χρησιμοποιούνται για φύλαξη τροφίμων μέχρι τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή των σπιτιών. Ένα από τα καλύτερα θερμομονωτικά υλικά είναι ο στατικός αέρας. Όταν ο αέρας είναι εγκλωβισμένος εμποδίζει σε μεγάλο βαθμό τη διάδοση της θερμότητας. Τα παράθυρα με διπλά γυαλιά,  οι γούνες των ζώων, η πολυστερίνη και οι θέρμοι φαγητού με διπλά τοιχώματα είναι μερικές μόνο από τις περιπτώσεις στις οποίες ο στατικός αέρας χρησιμοποιείται για να εμποδίζει τη διάδοση της θερμότητας.

Σκοπός της Δραστηριότητας είναι τα παιδιά να αντιληφθούν: (α) τη σημαντικότητα της διατήρησης της πλούσιας βιοποικιλότητας σε φυτά στην Κύπρο και (β) την ανάγκη προστασίας ενδημικών και σπάνιων φυτών της Κύπρου, από τους κινδύνους που τα απειλούν με εξαφάνιση.

 

Εργασίες:

1. Τι ονομάζουμε «καλούς» αγωγούς της Θερμότητας;

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

2.Τι ονομάζουμε «κακούς» αγωγούς της θερμότητας και πώς αλλιώς τους ονομάζουμε;

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

3. Γράψτε 3 παράγοντες που επηρεάζουν τη θερμομονωτική ικανότητα των υλικών;

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

4. Γράψτε 2 θετικές συνέπειες από την χρήση θερμομονωτικών υλικών στα σπίτια;

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

5. Χωρίστε τα παρακάτω υλικά σε «καλούς» και «κακούς» αγωγούς της θερμότητας και συμπληρώστε τον πιο κάτω πίνακα: γυαλί, ξύλο, πλαστικό, σίδερο, στάσιμος αέρας, χαλκός, αλουμίνιο, ασήμι, αλουμίνιο, τούβλο, ρούχο.

«Καλοί» Αγωγοί

«Κακοί» Αγωγοί

   
   
   
   
   
   
   

6. Γιατί οι οικοδόμοι τοποθετούν στην εξωτερική πλευρά των τοίχων των σπιτιών ειδικές πλάκες πολυστερίνης;

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

7. Γιατί τα πουλιά το χειμώνα φαίνονται να είναι πιο παχουλά;

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Δευτέρα 06/04/2020


Δραστηριότητα 3:


ΗΧΟΣ

 
Σχετική Θεωρία (Λίγα λόγια για τη διάδοση του Ήχου)

 
Ήχος και τα χαρακτηριστικά του

Ήχος είναι ό,τι αντιλαμβάνονται οι ζωντανοί οργανισμοί με την αίσθηση της ακοής. Οι δονήσεις που προκαλούνται σε φυσικά σώματα μεταφέρονται με διαδοχικά πυκνώματα και αραιώματα του αέρα ή άλλων υλικών στο αυτί και αν έχουν την κατάλληλη ένταση και συχνότητα που κυμαίνεται σε κάποια όρια, γίνονται αντιληπτές από τον εγκέφαλο ως ήχοι. Ο ήχος διαδίδεται  με τη μορφή ηχητικών κυμάτων. Για τη διάδοση των ηχητικών κυμάτων είναι απαραίτητη η ύπαρξη κάποιου υλικού μέσου μεταξύ πομπού και δέκτη. Το μέσο μπορεί να βρίσκεται σε οποιαδήποτε κατάσταση της ύλης (στερεή, υγρή, αέρια), καθώς ο ήχος δεν διαδίδεται στο απόλυτο κενό. Σε αντίθεση με το φως το οποίο είναι ηλεκτρομαγνητικό κύμα και μπορεί να διαδοθεί και στο κενό.

Υπάρχουν τέσσερα χαρακτηριστικά που αποσκοπούν στην περιγραφή ενός ήχου: ύψος, ένταση, διάρκεια και χροιά.

Το ύψος καθορίζεται από τη συχνότητα του ηχητικού κύματος. Ηχητικά κύματα με μεγάλη συχνότητα αντιστοιχούν σε υψηλότερους ή οξύτερους ήχους, ενώ ηχητικά κύματα με μικρότερη συχνότητα αντιστοιχούν σε χαμηλότερους ή βαρύτερους ήχους. Ο μουσικά εξειδικευμένος όρος «ύψος» δηλώνει πόσο υψηλός ή χαμηλός είναι ένας ήχος.

Η ένταση του ήχου καθορίζει πόσο δυνατός είναι ένας ήχος.  Η διάρκεια ορίζει τον συνολικό χρόνο για τον οποίο ένας ήχος γίνεται αντιληπτός. Ένας ήχος είναι μακρότερος από έναν άλλο βραχύτερο, όταν η αντιληπτή διάρκεια είναι συγκριτικά μεγαλύτερη.

Η χροιά εκφράζει την ποιότητα ενός ηχητικού κύματος. Πρόκειται για το χαρακτηριστικό εκείνο που προσδιορίζει την ταυτότητα της ηχητικής πηγής και επιτρέπει τον διαχωρισμό μεταξύ δύο διαφορετικών ηχητικών πηγών.

Ο ήχος διαδίδεται/ταξιδεύει μέσα σε στερεά, υγρά και αέρια υλικά. Ταξιδεύει γρηγορότερα στα στερεά, λιγότερο γρήγορα στα υγρά και πιο αργά στον αέρα. Ο ήχος δεν ταξιδεύει στο κενό.  


Σκοπός
της Δραστηριότητας είναι τα παιδιά να διακρίνουν τα βασικά χαρακτηριστικά του ήχου και να αναγνωρίζουν την ιδιότητα του ήχου να διαδίδεται μέσω κάποιου υλικού (στερεού, υγρού ή αερίου) και να μη διαδίδεται στο κενό.

 
Εργασίες:


1. Γράψετε δίπλα από κάθε πρόταση το χαρακτηριστικό του ήχου στο οποίο αναφέρεται.

Χαμήλωσε τον Ήχο της τηλεόρασης και μας έχει κουφάνει. (……………………..)

Τα δεξιά πλήκτρα του πιάνου παράγουν πιο λεπτό ήχο από αυτά που βρίσκονται αριστερά. (……………………..)

Με την τελευταία κορώνα η σοπράνο βγήκε τόσο ψηλά που έσπασε το κρυστάλλινο ποτήρι. (……………………..)

Μίλα πιο δυνατά. (……………………..)

Αυτή που ακούγεται είναι η μαμά μου. Τη φωνή της θα την αναγνώριζα ανάμεσα σε χιλιάδες φωνές (……………………..)


2. Συμπλήρωσε τις παρακάτω προτάσεις:

Α) Η Ευρυδίκη ακούει τον Ήχο από 3 διαφορετικά όργανα που παίζουν την ίδια νότα και μπορεί να διακρίνει από ποιο όργανο προέρχεται διότι …………………………………………

..…………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………..........

Β) Οι Ινδιάνοι για να αντιληφθούν τους έφιππους εχθρούς τους από μακριά τοποθετούσαν το ένα τους αυτί στο έδαφος διότι …………………………………………………………………

..…………………………………………………………………………………………………

Γ) Γράψε τα χαρακτηριστικά ενός Ήχου: ………………………………………………………

  ..…………………………………………………………………………………………………


3. Ο Βασίλης χρησιμοποίησε σε ένα πείραμα 5 πανομοιότυπα μπουκάλια μέσα στο οποία πρόσθεσε διαφορετική ποσότητα νερού. Με το ίδιο κουτάλι χτυπούσε ακριβώς με την ίδια δύναμη και στο ίδιο σημείο όλα τα μπουκάλια και παρατηρούσε τον ήχο που παραγόταν.

Α. Διατήρησε σταθερά: ………………………………………………………………………..

......………………………………………………………………………………………………

..…………………………………………………………………………………………………

Β. Άλλαξε: ……...………………………………………………………………………………

Γ. Μετρούσε: …………………………………………………………………………………...

Δ. Το ερώτημα προς διερεύνηση είναι :

......………………………………………………………………………………………………

..…………………………………………………………………………………………………


4. Γράψτε Σωστό (Σ) ή Λάθος (Λ) δίπλα από κάθε δήλωση.

(      ) Ο Ήχος διαδίδεται στο νερό.

(      ) Ο Ήχος ακούγεται καλύτερα όταν διαδίδεται στον αέρα παρά σε ένα στερεό σώμα.

(      ) Ο Ήχος διαδίδεται στο κενό.

(      ) Το Υλικό διάδοσης επηρεάζει τον ήχο που θα ακουστεί.

(      ) Ο Ήχος είναι όπως το φως.

(      ) Ο Ήχος δεν διαδίδεται στον αέρα.

(      ) Δεν ακούγεται ο Ήχος κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Δευτέρα 27/04/2020


Δραστηριότητα 4:


ΔΥΝΑΜΕΙΣ - ΚΙΝΗΣΕΙΣ


Δύναμη ονομάζουμε την αλληλεπίδραση μεταξύ δύο σωμάτων. Η Δύναμη είναι η αιτία που μπορεί να:

Α) αλλάξει η κινητική κατάσταση ενός σώματος (να επιταχυνθεί, να επιβραδυνθεί ή να αλλάξει κατεύθυνση) όταν τη δεχθεί.

Β) παραμορφωθεί (να αλλάξει σχήμα) μόνιμα ή προσωρινά.

Στην παρούσα Δραστηριότητα  θα μελετήσουμε διάφορα παραδείγματα δυνάμεων και θα τις κατηγοριοποιήσουμε σε: (Α) Δυνάμεις Επαφής και (Β) Δυνάμεις Απόστασης.


Δραστηριότητα 4

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Δευτέρα 04/05/2020


Δραστηριότητα 5:


Δυνάμεις – Κινήσεις (Βαρυτικές και Μαγνητικές Δυνάμεις)


Η Δραστηριότητα αυτή αναφέρεται στις περιπτώσεις όπου περιπτώσεις, όπου οι μαγνητικές και βαρυτικές δυνάμεις εξασκούνται από απόσταση.

Πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο θα εμφανιστεί η Δραστηριότητα 5, την οποία μπορείτε να τυπώσετε και να συμπληρώσετε. Επίσης, μπορείτε να απαντήσετε στις ερωτήσεις σε άδεια κόλλα Α4 ή σε άδειες κόλλες τετραδίου.

Καλή διασκέδαση.

Δραστηριότητα 5
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Δευτέρα 11/05/2020


Δραστηριότητα 6:


ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΓΗ: Γη, Σελήνη και Ήλιος

Η Δραστηριότητα αυτή αναφέρεται στις κινήσεις που εκτελεί η Γη, η Σελήνη και ο Ήλιος. Σε αυτήν τη Δραστηριότητα αναφέρονται δύο σημαντικά φαινόμενα: «Η έκλειψη Ηλίου» και η «Η έκλειψη της Σελήνης».

Πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο θα εμφανιστεί η Δραστηριότητα 6, την οποία μπορείτε να τυπώσετε και να συμπληρώσετε. Επίσης, μπορείτε να απαντήσετε στις ερωτήσεις σε άδεια κόλλα Α4 ή σε άδειες κόλλες τετραδίου.

Καλή διασκέδαση.

Δραστηριότητα 6
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Πέμπτη 04/06/2020

Εργασία 1ης εβδομάδας στην τάξη (και για τις 2 ομάδες μαθητών):

Ενότητα: Ουρανός και Γη

Στην παρούσα ενότητα αναφέραμε και συζητήσαμε για τον τρόπο με τον οποίο τα Διαστημόπλοια μπορούν να κάνουν πτήση και να διαφύγουν από τη ατμόσφαιρα της Γης. Επιπλέον, συζητήσαμε για το πότε ένα πείραμα είναι δίκαιο.

Πιο κάτω βρίσκονται οι Δραστηριότητες του βιβλίου, οι οποίες έγιναν στο σχολείο.

Δραστηριότητες Βιβλίου

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Τρίτη 23/06/2020

Εργασία 2ης εβδομάδας στην τάξη (και για τις 2 ομάδες μαθητών):

Ενότητα: Ενέργεια

Στην παρούσα ενότητα αναφέραμε και συζητήσαμε τις ιδιότητες της Ενέργειας. Επιπλέον, μάθαμε πώς να απεικονίζουμε τις διάφορες ενεργειακές αλυσίδες κι ακολούθως τις αναλύσαμε.

Πιο κάτω βρίσκονται οι Δραστηριότητες του βιβλίου, οι οποίες έγιναν στο σχολείο.

Δραστηριότητες Βιβλίου



ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ


Παρασκευή 27/03/2020

Πρόβλημα 1: 

Ο κ Αντρέας έχει στη διάθεσή του ένα αναπτήρα και 2 φυτίλια τα οποία δεν καίγονται ομοιόμορφα, όμως αναγράφεται πάνω τους ότι το καθένα χρειάζεται μία ώρα για να καεί ολόκληρο. Πώς μπορεί ο κ Αντρέας να χρονομετρήσει 45 λεπτά με αυτά τα δύο φιτίλια; 

Λύση

Το πρώτο φυτίλι το ανάβουμε κι από τις δύο άκριες.
Το δεύτερο φυτίλι το ανάβουμε από τη μία άκρια.
Όταν καεί εντελώς το πρώτο φυτίλι σημαίνει ότι πέρασαν 30 λεπτά.
Αμέσως ανάβουμε και την άλλη άκρια του δεύτερου.
Μόλις καεί εξολοκλήρου και το δεύτερο σημαίνει ότι πέρασαν άλλα 15 λεπτά. 
Άρα σύνολο χρονομετρήσαμε 45 λεπτά. 

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Παρασκευή 03/04/2020

Πρόβλημα 2:


Έχω 12 κέρματα εκ των οποίων το ένα είναι κάλπικο (ζυγίζει διαφορετικά από τα άλλα). Με 3 μετρήσεις σε ζυγό πώς μπορούμε να ανακαλύψουμε το κάλπικο;

 


Λύση 

1η Περίπτωση

Α. Χωρίζουμε τα κέρματα σε τρεις τετράδες.

Β. Βάζουμε στο ζυγό 2 τετράδες και ο ζυγός ισορροπεί. Άρα το κάλπικο κέρμα βρίσκεται στην τετράδα που δεν βάλαμε στον ζυγό (1η ζύγιση).

Γ. Παίρνουμε ένα κέρμα από τις δύο τριάδες που ισορρόπησαν κι ένα κέρμα από την τρίτη τετράδα (2η ζύγιση).

Δ. Αν ισορροπήσουν τότε παίρνουμε άλλο κέρμα της τρίτης τετράδας μαζί με ένα κανονικό κέρμα (3η ζύγιση). Αν ισορροπήσουν ξανά σημαίνει το κέρμα της τρίτης τετράδας που έμεινε είναι το κάλπικο. Αν δεν ισορροπήσουν το κέρμα της τρίτης τετράδας που επιλέξαμε για την τρίτη ζύγιση είναι το κάλπικο.      


Έχει ακόμη 2 περιπτώσεις 

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Παρασκευή 10/04/2020


Πρόβλημα 3:

Πόσες φορές συναντιούνται οι δείκτες της ώρας και των λεπτών κατά τη διάρκεια ενός εικοσιτετράωρου;

Πόσο χρόνο συνολικά διαρκούν οι συναντήσεις τους κατά τη διάρκεια ενός εικοσιτετράωρου;

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________